Življenjski slog

Tatuji 101: kako moraš skrbeti za svojo svežo tetovažo

Ko imaš nov tatu običajno ne misliš na to, da je svež tatu kot sveža rana. To pa pomeni, da ga moraš ustrezno negovati in čistiti. Tetover je opravil svoje delo, zdaj pa si na vrsti ti. Preberi nekaj nasvetov o ustrezni negi svežih tetovaž. S pravilno nego boš poskrbel, da bo tatu tudi čez leta dobro izgledal.

Prišel je dolgo pričakovani dan tvojega obiska tetoverja in končno imaš nov tatu. S tetoviranjem je tetover opravil svoje delo, odgovornost pa je zdaj tvoja. Kakšna je primerna skrb za tatu v fazi, ko je ta še svež? Dobra skrb za tatu je namreč ključnega pomena za to, kako hitro in kako kvalitetno se bo tatu zacelil in kako se bo nato staral. Preveri nekaj nasvetov, ki ti lahko pomagajo pri pravilni negi.

Ravnaj se po navodilih tetoverja

Skrb za svež tatu je nekaj, o čemer ti bo zagotovo svetoval tetover, ki ga je izdelal. Nasveti se običajno nekoliko razlikujejo, kar si zagotovo že opazil, če si v preteklosti obiskal več tetoverjev. Vsakič pozorno poslušaj in zapovedano pridno upoštevaj. Običajno dobiš navodila natisnjena tudi v pisni obliki.

 Tattoo, tetovaža, skrb za svež tattoo, svež tattoo, Bepanthen, oblačila
Ob koncu tetoviranja ti bo vsak tetover svetoval, kako točno ravnati.

Po nekaj urah nežno umij tatu

Nekaj ur po tetoviranju odstrani folijo, s katero je tetover zaščitil povsem svež tatu. Nežno ga umij z mlačno vodo in nežnim milom (nekateri priporočajo antibakterijski intimni gel Chilly). Ravnanje je nekoliko drugačno v primerih, ko tetover svež tatu pokrije s posebno folijo, ki je na koži lahko dlje časa kot le nekaj ur. Nadaljnja skrb za tatu poteka enako kot sicer.

Nanesi tanko plast negovalne kreme

Po prvem umivanju na tatu nanesi tanko plast kreme – tetoverji običajno priporočajo kremo Bepanthen, ki pospešuje celjenje in preprečuje okužbe. To moraš nekaj tednov nato ponavljati nekajkrat na dan (nekje 3-5 krat na dan).

Poskrbi, da tatu ostane čist in suh

Naslednjih nekaj tednov (vsaj en mesec) poskrbi, da bo tatu ves čas čist in suh. Po umivanju ga vedno narahlo “potapkaj” z brisačo, nikakor ga z brisačo ne smeš drgniti. Izogibaj se kopanju in namakanju v vodi. Pozoren bodi tudi na to, da se z območjem svežega tatuja v tem času izogibaš direktni sončni svetlobi.

 Tattoo, tetovaža, skrb za svež tattoo, svež tattoo, Bepanthen, oblačila
Kopanje vsaj nekaj tednov po tetoviranju ni priporočljivo.

Oblačila naj bodo sveža in ohlapna

V času celjenja moraš poskrbeti tudi za to, da nosiš sveža oblačila, ki v okolici tatuja ne smejo biti preozka. V prvih dneh celjenja tatu običajno izloča črnilo in plazmo – tako bo možnost, da se lepljivo območje zalepi na oblačilo, manjša.

Bodi dosleden in potrpežljiv

Dosledno sledi navodilom. Zavedati se moraš, da lahko svež tatu peče ali srbi, po nekaj dnevih se začne tudi lupiti. Tudi takrat moraš normalno slediti navodilom za ustrezno nego, nikakor pa se po tatuju ne smeš praskati ali ga na silo lupiti.

Kako ravnati, ko je tatu že zaceljen?

Verjamemo, da si pridno skrbel za svoj tatu, ki je zdaj že povsem zaceljen (če ni, se čimprej posvetuj s svojim tetoverjem, ki ti bo svetoval, kako naprej). Da bo čim dlje izgledal svež, ga redno vlaži s kremami (uporabi losjon ali posebno kremo za nego tatujev), ob izpostavljanju soncu pa ga moraš vedno zaščititi tudi s kremo, ki ima ustrezen SPF zaščitni faktor.

 

Sara VOCOVNIK
Unsplash

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button