KulskoZdravjeŽivljenjski slog

Kaj je znamenita G točka in kako jo lahko najhitreje najdeš?

Mnogi pravijo, da lahko stimulacija tega predela v nožnici vodi do najboljših orgazmov. Kaj pa sploh je G točka in kje jo najdemo?

G točka je erogena cona, ki naj bi obstajala na sprednji steni vagine. Navdušenci pravijo, da stimuliranje tega dela vodi do močnejših, boljših in intenzivnejših orgazmov, ki naj bi sprožali tudi žensko ejakulacijo, strokovnjaki pa niso povsem prepričani, da G točka obstaja kot posebna anatomska struktura.

G točka: kaj je in od kdaj vemo zanjo?

G točko je leta 1950 prvi opisal nemški ginekolog Ernest Gräfenberg, po katerem je ta tudi dobila svoje ime. V svojem znanstvenem prispevku jo je opisal kot zelo erotično cono, ki se nahaja približno en centimeter od odprtine vagine na sprednji vaginalni steni in vzporedno s sečnico. Takrat je Gräfenberg zapisal, da stimulacija tega predela povzroča intenziven spolni užitek in vodi do nadpovprečnega orgazma.

G točka je pogosto opisana kot čvrsta in po občutljivosti podobna klitorisu. Nekateri trdijo tudi, da ob stimulaciji nabrekne podobno kot penis.

Polemike o znameniti točki

Od svoje prve omembe se je ideja o točki G množično razširila in začela pojavljati v moderni pop kulturi. Glede na raziskave v njen obstoj verjame okoli 85 % žensk, osebne izkušnje, ki bi potrjevale njen obstoj, pa ima samo 5 % žensk.

Tako je obstoj G točke kot strukture v ženskem telesu postal kontroverzna tema, pri kateri se razhajajo mnenja tako strokovnjakov kot tudi laikov.

Točka g, spolnost, seks, Ernest Gräfenberg, spolni užitek, orgazem, seks igrače
Točka G ostaja zavita v tančico skrivnosti.

Kaj v osnovi pravi znanost?

Kljub številnih raziskavam znanstveniki na območju vagine, kjer naj bi se nahajala G točka, niso našli nobenih anatomskih razlik od preostalih delov nožnice. V raziskavi, ki je obsegala ročne vaginalne preglede 800 žensk, pa so vseeno ugotovili, da je kar 72 % žensk poročalo o povečanih erotičnih občutkih ob stimuliranju področja sprednje vaginalne stene.

G točka (oz. območje, poznano kot G točka), ki obdaja sečnico, se med vzburjenjem in spolnim odnosom napolni s krvjo, da zaščiti občutljive ženske poti. Stimulacija tega dela pri mnogih vodi v večji spolni užitek, na kar bi med drugim vplivalo tudi samo verovanje v obstoj točke G. Če verjamemo, da obstaja, se tako lahko poveča spolno zadovoljstvo – naš najpomembnejši spolni organ so namreč možgani.

Kako torej najti znamenito točko G?

Spodbujanja območja G točke se lahko učinkovito lotiš z naslednjimi tremi nasveti. S partnerjem uporabita položaje, ki bodo omogočali stimulacijo območja. Npr. cowgirl z žensko na vrhu, ko lahko ta natančno nadzoruje svoj položaj. Odlične so tudi seks igrače, ki so zasnovane posebej za stimulacijo točke G. Nekatere hkrati stimulirajo tudi klitoris.

Točka g, spolnost, seks, Ernest Gräfenberg, spolni užitek, orgazem, seks igrače
Za stimulacijo G točke obstajajo tudi temu posebej namenjene seks igračke.

Najlažji način, kako poiskati G točko pa je seveda uporaba prstov. Pri tem ti lahko pomaga tudi partner. Popolnoma nič pa ne bo narobe, če “točke” ne najdeta – nikjer namreč ne piše, katera pot do orgazma je najboljša.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button