KulskoPrehrana

Na Cafovi v majskem petku prevladovala vrhunsko pripravljena hrana

Na čisto običajen petek so študenti Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor naše brbončice razvajali s kulinaričnimi mojstrovinami. Okuse hrane je odlično zaobjela še pestra izbira pijač. Obiskovalci smo tako uživali v čudoviti harmoniji okusov.

Hrana človeku predstavlja osnovni vir za preživetje. Vendar je hrana že dolgo več kot samo to. Lahko je prava umetnost, četudi pripravljena in servirana kar na ulici. To so dokazali študentje Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor.

Ulični festival lokalne hrane je sestavni del evropskega projekta Food Wave. Poglaviten namen projekta je izboljšati kakovost življenja prebivalstva. Partner projekta RRA Podravje – Maribor si skupaj z Uradom za mladino Mestne občine Maribor prizadeva za ozaveščanje mladih o pomenu lokalne hrane ter vzpodbujati trajnostno prehranjevanje.

hrana, pijača, festival, Cafova
Čudovita harmonija okusov za lepši petek!

Samo hrana in pijača? Nikakor

Če je bilo za dobro hrano in pijačo poskrbljeno, organizatorji seveda niso ostali samo pri tem. Ob vrhunskih okusih se je bilo možnost udeležiti tudi demonstracijskih delavnic. Na prvi smo se čudili in učili od Mojce Polak, na drugi od Klare Šmigoc. Če se je prva ozrla na tradicionalne jedi, ki jih danes lahko pripravimo na trajnosten način, je druga razkrila, kako na varčen način pripraviti sladice. Premalokrat se namreč zavedamo, koliko še uporabnih živil, ki najpogosteje končajo, meni nič, tebi nič, v smeteh, še lahko (u)porabimo. In vse to, sta nam ponujali spremljevalni demonstracijski delavnici.

Ste mislili, da je to vse od spremljevalnega programa? Še zdaleč ne. V prostorih višje šole je bilo moč prisluhniti še mini konferenci, ki so jo poimenovali Samooskrbna regija 2023. Konferenca je bila namenjena vsem, ki jih zanima, kako postati samooskrben in varovati naše okolje. Govorci konference so bili: Katja Sreš (Ekologi brez meja), Emil Juvan (Turistica) in Lara Habič (Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo).

Nazaj na ulico

Na Cafovi so tokrat postavili pet stojnic. Tri je bogatila hrana, dve pa pijača – eno vino in drugo pivo. Priprave niso stekle kar čez noč, intenzivneje pa so se na dogodek pripravljali od srede. Priprava hrane se je na dan dogodka začela že v zgodnjih jutranjih urah, na ulici pa je bilo potrebno pripraviti še vse tehnične stvari za izvedbo dogodka. Ker so bili na dogodek že v osnovi dobro pripravljeni, na dan festivala večjih težav ali zapletov ni bilo. Festival so tako izpeljali uspešno in z odliko, zelo zadovoljni pa so bili tudi z obiskom, nam je zaupal Tilen Forštnarič, mentor v restavraciji Sedem.

hrana, pijača, festival, Cafova
K odlični hrani se poda še kapljica rujnega ali pa dobro pivo.

Po čem pa je dišalo?

Če ste se v petek sprehodili po Cafovi, potem veste, da je bilo vzdušje, kljub nekoliko oblačnemu vremenu, krasno. Glasba DJ-a, veselo mrmranje in pogovor ter vesel smeh ob dobri kapljici vina ali piva. In kaj je bilo moč poskusiti? Predvsem jedi, ki jih imamo radi vsi … Ocvrtega piščanca, krompir, skrbno pripravljene jedi iz čičerike, seveda pa niso pozabili tudi na nekaj sladkega – za sladico smo si lahko privoščili šmorn z jabolčno čežano.

Rebeka MIKŠA
Rebeka MIKŠA

Rebeka Mikša

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button