KulskoOkolje

Alternativni, okolju prijazni načini, kako pokopati svoje najbližje

Pozor! Na trg prihajajo nove, zelene, možnosti, kako pokopati svoje najbližje in pri tem poskrbeti, da okolje ne utrpi škode.

Ko nekdo umre v ZDA, je v veliki večini primerov njegovo telo balzamirano, položeno v krsto in pokopano na pokopališču, ali pa je upepeljeno in pepel vrnjen njegovim bližnjim. Vendar zadnja leta to niso edine možnosti. Vse več pogrebnih zavodov, startupov in neprofitnih organizacij ljudem ponuja alternativne načine, kako po smrti “pokopati” svoje bližnje.

Človeški kompost

Tradicionalni pokop in upepelitev obremenjujeta okolje, saj se v zemljo sproščajo kemikalije, v zrak pa toplogredni plini. Številne druge pogrebne možnosti pa dokazujejo, da je smrt lahko tudi zelena. Med najhitreje rastočimi je človeško kompostiranje.

Človeško kompostiranje, znano tudi pod imenom “terramation”, se začne s polaganjem trupla v zaprto posodo z biološko razgradljivim materialom, kot so slama ali lesni sekanci. Mikrobi v telesu razgradijo ostanke in jih v približno enem do dveh mesecih spremenijo v zemljo, bogato s hranili. Pri tem nastane približno en kubični meter zemlje, ki jo po približno enomesečnem sušenju lahko vrnemo preživelim pokojnika.

Človeško kompostiranje je odličen način, kako po smrti človeka znova združiti z naravo. (vir)

Vodna “upepelitev”

Kremiranje z vodo, znano tudi kot “alkalna hidroliza”, je še ena možnost, kako “pokopati” svoje bližnje, usmerjena v trajnost. Podobno kot pri človeškem kompostiranju se postopek začne s polaganjem trupla v posodo. V posodo se nato natoči mešanica vode in alkalnih kemikalij (običajno kalijevega hidroksida). Posoda se nato segreje, kar razgradi telo. Po treh do 16 urah v posodi ostanejo le kosti in sterilna tekočina, ki vsebuje aminokisline, sladkorje in milo. Tekočino odstranijo, kosti pa posušijo, zmeljejo v prah in vrnejo preživelim pokojnika.

Pri vodni “upepelitvi” od človeka ostanejo samo kosti, ki so nato zmlete v prah in vrnjene pokojnikovi družini. (vir)

Zelen pogreb

Za tiste, ki jim je všeč ideja o vrnitvi v zemljo, ne pa tudi tok kemikalij v okolje, obstajajo številne “zelene” možnosti pokopa.

Najpreprostejša različica zelenega pokopa je, da se umrlega zavije v ruto iz biološko razgradljive tkanine in nato položi neposredno v grob, ki je globok približno 3 do 4 metre. Takšna globina omogoča večji pretok kisika kot običajnih šest metrov pod zemljo, kar pospešuje razgradnjo. Za tiste, ki pa bi radi začeli svojo vrnitev v zemljo v krsti, so na voljo okolju prijazne in biorazgradljive možnosti, vključno s krsto iz protja, bambusa in celo iz gobjih vlaken.

Številne okolju prijazne krste pa omogočajo bolj tradicionalni, a nič manj zeleni način pokopa. (vir)

Če bodo zgornje zelene pogrebne možnosti premagale regulativno birokracijo, ki jim preprečuje, da bi bile na voljo po več krajih, bi lahko upepelitev nadomestile še bolj trajnostne možnosti, ki nam bodo omogočile boljši način, kako pokopati naše najdražje, ne da bi povzročili nepotrebno škodo na planetu.

DOSTOP.si / MB
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button