Okolje

Mikroplastika je dosegla tudi Antarktiko, kaže zaskrbljujoča raziskava

V snegu na Antarktiki so znanstveniki odkrili prve dokaze o prisotnosti mikroplastike na tem kontinentu. To dejstvo priča o razsežnostih onesnaženosti okolja s plastiko, ki je doseglo tudi najodročnejše dele planeta.

Študentka univerze v novozelandskem Christchurchu Alex Aves je leta 2019 zbrala vzorce z 19 lokacij na Rossovi ledeni polici, ki je največja ledena polica Antarktike. V njih je odkrila 13 vrst plastike, med katerimi je bila najpogostejša PET plastika, ki se navadno uporablja za izdelovanje plastenk in oblačil.

Odkritje mikroplastike v svežem snegu Antarktike je izjemno žalostno, saj priča o razsežnostih onesnaževanja okolja s plastiko, ki je dosegla celo najodročnejše predele sveta,” je dejala Avesova.

V raziskavi, katere ugotovitve so objavljene v znanstvenem časopisu The Cryosphere, je v povprečju odkrila 29 mikroplastičnih delcev na liter stopljenega snega.

Za mikroplastiko so verjetno krivi ljudje na Antarktiki

Gostota mikroplastike, ki se sicer definira kot vsakršen delec plastike, manjši od petih milimetrov, je bila trikrat višja v neposredni bližini znanstveno-raziskovalnih postaj na Rossovem otoku v bližini Antarktike, kot tudi v bližini novozelandske raziskovalne postaje Scott Base in ameriške raziskovalne postaje McMurdo na samem kontinentu.

Po oceni raziskovalcev je sicer možno, da je mikroplastika prepotovala tisoče kilometrov po zraku, vendar pa je enako verjetno, da je prisotnost ljudi na Antarktiki povzročila mikroplastični odtis.

Po besedah raziskovalke na novozelandskem Inštitutu za okoljske znanosti in raziskave Olge Panto je raziskava Avesove potrdila tisto, kar so znanstveniki že predvideli. “Noben organizem na svetu se dandanes ne more izogniti vplivu človeških aktivnosti, podobno kot so vsa okolja in organizmi pod vplivom podnebnih sprememb, ki smo jih povzročili ljudje,” je dejala Panto.

Po njeni oceni bo treba vložiti veliko truda in dela, da bi lahko zmanjšali uporabo plastike in izboljšali ravnanje z njo.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button