Okolje

Na Antarktiki so izmerili rekordno temperaturo več kot 20 stopinj Celzija

Znanstveniki so v nedeljo, 9. februarja, na Antarktiki izmerili rekordno temperaturo 20,75 stopinje Celzija. Temperatura na tem območju je s to meritvijo prvič doslej presegla 20 stopinj Celzija.

“Še nikoli nismo videli tako visoke temperature na Antarktiki,” je dejal brazilski znanstvenik Carlos Schaefer. Ob tem je opozoril, da meritev nima posebnega pomena v sklopu trenda podnebnih sprememb, saj gre za enkratno meritev v enem dnevu in ne dolgoročen sklop meritev.

Najvišja temperatura, ki so jo na Antarktiki izmerili na celini, je bila 18,3 stopinje Celzija.

Rekordno temperaturo so izmerili 9. februarja na otoku Seymour, kjer je nameščena argentinska raziskovalna postaja Marambio. Meritve so bile sicer opravljene v sklopu 20-letnega projekta o vplivu podnebnih sprememb na permafrost v regiji.

Prejšnji potrjeni rekord za območje Antarktike, kar zajema tudi oceane in otoke, je sicer 19,8 stopinje Celzija. To so izmerili januarja 1982 na otoku Signy. Na celini pa so rekordno temperaturo izmerili minuli teden, 6. februarja. Ob raziskovalni bazi Esperanza so takrat namerili 18,3 stopinje Celzija. S tem so podrli prejšnji rekord 17,5 stopinje, ki so jih izmerili 24. marca 2015.

Prejšnji teden so Združeni narodi sporočili, da je bilo zadnje desetletje sicer najtoplejše od začetka meritev. Lansko leto pa je bilo drugo najtoplejše za letom 2016, trend pa se nadaljuje tudi letos, saj je bil tokratni januar rekordno topel.

 

 STA
 Pixabay

 

Sorodni članki

Back to top button