Izobraževanje

Rektorska konferenca za uspešno končanje študijskega leta

Rektorska konferenca poziva ministrstvo za izobraževanje, da zaradi epidemije zagotovi pogoje za uspešno končanje študijskega leta.

Po njihovi oceni je treba poenostaviti prijavno-sprejemne postopke za vpis na dodiplomske študijske programe in enovite magistrske študijske programe, magistrske študijske programe in doktorske študijske programe, so sporočili.

Prav tako Rektorska konferenca pričakuje, da bodo postopki potrebnih sprememb pri študijskih programih zaradi drugačnega načina izvedbe potekali v skladu z ustavno zagotovljeno avtonomijo v okviru univerz. Zaradi izrednih razmer predlagajo, da se za študijsko leto 2019/2020 študentom, ki izpolnjujejo predpisane pogoje, določi dodatna pravica do podaljšanja študentskega statusa. Ta pa naj ne poseže v njihove dosedanje zakonske pravice do podaljšanja statusa.

Solidarnostni dodatek za vse študente

Prilagoditev vsebin in pripravo podlag za delo na daljavo pa pričakujejo tudi na področju znanstvenoraziskovalne dejavnosti.

V celoti so podprli prizadevanja študentskih domov univerz, da se v interventni zakon uvrsti izpad prihodkov za čas zdravstvene krize. V nasprotnem primeru ne bodo več imeli možnosti za opravljanje javne službe.

Spomnili so še, da so razmere zaradi epidemije povzročile socialno-ekonomsko stisko pri študentih ne glede na njihov status, državljanstvo ali naslov prebivanja. Rektorska konferenca zato predlaga spremembo dela že sprejete interventne zakonodaje. Po tej bi enkratni solidarnostni dodatek dobili vsi študenti, vpisani na slovenske visokošolske institucije, ki niso zaposleni. Že sprejeti ukrepi namreč določajo, da 150 evrov prejmejo vsi redni študenti.

 

 

 STA
arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button