Novice

Posebna poročevalka Združenih narodov Izrael obtožila genocida v Gazi

Posebna poročevalka ZN za zasedena palestinska ozemlja Francesca Albanese je v ponedeljek objavila poročilo, v katerem trdi, da je Izrael med vojno v Gazi zagrešil več genocidnih dejanj, ki jih definira konvencija o preprečevanju zločina genocida, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Izrael njene trditve odločno zanika in kljub resoluciji Varnostnega sveta ZN, ki zahteva takojšnjo prekinitev ognja med muslimanskim svetim mesecem ramazanom, nadaljuje s smrtonosnimi napadi.

Francesca Albanese – neodvisna strokovnjakinja, ki jo je imenoval Svet ZN za človekove pravice (UNHCR), vendar ne govori v imenu Združenih narodov – je v ponedeljek objavila poročilo z naslovom Anatomija genocida, ki ga bo danes tudi predstavila UNHCR.

V njem je med drugim zapisala, da “obstajajo utemeljeni razlogi za domnevo, da je bil dosežen prag, ki kaže na izvajanje genocida nad Palestinci v Gazi”.

Po njenih besedah obstajajo indici, da je Izrael zagrešil tri od petih genocidnih dejanj, storjenih z namenom v celoti ali delno uničiti neko narodnostno, etnično, rasno ali versko skupino, v skladu z definicijo v konvenciji o preprečevanju in kaznovanju genocida.

“Narava in obseg izraelskega napada na Gazo ter uničujoče življenjske razmere, ki jih je povzročil, razkrivajo namen fizičnega uničenja Palestincev kot skupine,” je Albanese zapisala v poročilu, ki ga je Izrael takoj zavrnil kot “nespodobno sprevračanje realnosti”.

Izrael poročilo vidi kot “spodkopavanje ustanovitve judovske države”

Izraelsko diplomatsko predstavništvo v Ženevi je njeno poročilo po navedbah AFP označilo za “nadaljevanje kampanje, katere cilj je spodkopati samo ustanovitev judovske države”. Ob tem so trdili, da “Izrael vodi vojno proti Hamasu in ne proti palestinskim civilistom”.

Albanese pa vztraja, da so nekateri visoki izraelski uradniki s svojimi izjavami izrazili namero o genocidnih dejanjih, ter opozorila na etnično čiščenje. V poročilu je tudi poudarjeno, da se izraelsko zlorabljanje Palestincev ni začelo 7. oktobra lani po napadu gibanja Hamas na Izrael.

“Izraelski genocid nad Palestinci v Gazi je stopnjevanje dolgotrajnega naselitvenega kolonialnega procesa izbrisa,” je navedeno v poročilu

Izrael medtem nadaljuje z napadi kljub resoluciji VS ZN

Izraelska vojska je kljub resoluciji VS ZN danes nadaljevala z napadi na območju Gaze, kjer je bilo po podatkih tamkajšnjih palestinskih oblasti ubitih 70 ljudi. Izraelske letalske sile so med drugim napadle tudi mesto Rafa na jugu Gaze, kjer je bila v napadih poškodovana hiša. Umrlo je najmanj 15 ljudi, med njimi tudi štirje otroci.

“Izrael ne bo prekinil ognja. Uničili bomo Hamas in se še naprej borili, dokler se vsi talci ne vrnejo domov,” je na omrežju X zapisal izraelski šef diplomacije Kac.

V Rafi, ki leži tik ob meji z Egiptom, je trenutno okoli 1,5 milijona Palestincev, večinoma notranje razseljenih iz preostalih delov enklave, ki so tam našli zatočišče pred spopadi. Gre za zadnje mesto v Gazi, ki še ni bilo deležno kopenske ofenzive.

V luči tega se že več tednov krepi mednarodni pritisk na Izrael, ki ga številne države pozivajo, naj kopenske operacije na Rafo ne izvede. VS ZN pa je v ponedeljek sprejel resolucijo z zahtevo po takojšnji prekinitvi ognja v Gazi med muslimanskim svetim mesecem ramazanom, ki bo vodila v trajno premirje.

Resolucijo, ki jo je predlagalo deset nestalnih članic, med njimi Slovenija, so podprle vse članice razen ZDA.

Skupno število Palestincev, ki so bili od 7. oktobra lani ubiti v ofenzivi izraelskih oboroženih sil v Gazi, po zadnjih podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje znaša 32.333, še skoraj 75.000 ljudi pa je ranjenih.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button