NoviceOkolje

Milijon in pol podpisov za prepoved krzna v Evropski uniji

Organizatorji evropske državljanske pobude Za Evropo brez krzna so zbrali milijon podpisov podpore in pobudo predložili Evropski komisiji za nadaljevanje postopka. V pobudi komisijo pozivajo, da naj v EU prepove rejo in ubijanje živali za proizvodnjo krzna ter dajanje krzna in krznenih izdelkov na trg unije.

Kot so danes sporočili iz komisije, se bodo v prihodnjih tednih sestali z organizatorji in podrobno razpravljali o pobudi za prepoved krzna. Evropski parlament bo nato organiziral javno predstavitev. Komisija mora do 14. decembra letos predstaviti svoj uradni odgovor, pri čemer lahko na podlagi pravil o evropski državljanski pobudi predlaga zakonodajo, sprejme druge nezakonodajne ukrepe ali sploh ne ukrepa.

Organizacija Eurogroup for Animal je podpise pod pobudo začela zbirati maja lani. Kot so utemeljili, je krzno neetično, nevarno in netrajnostno. Krznarske farme po njihovih navedbah namreč pomenijo tveganje za zdrave živali in ljudi, na njih ni mogoče zadovoljiti vedenjskih potreb divjih živali, obenem pa ima gojenje živali za krzno velik vpliv na okolje, med drugim zaradi uporabe strupenih kemikalij. Pobudi k ukinitvi reje živali za krzno se je pridružilo tudi Društvo za zaščito živali Ljubljana.

Gre za deseto evropsko državljansko pobudo, ki ji je uspelo zbrati zadostno število podpisov. To po navedbah Bruslja dokazuje, da lahko evropski državljani prispevajo k oblikovanju evropskih politik.

Evropske državljanske pobude, ki so se začele uporabljati leta 2012, evropskim državljanom omogočajo, da določene teme uvrstijo na dnevni red na ravni EU. Pogoj za to je milijon zbranih podpisov, ki jih morajo prispevati državljani najmanj sedmih držav EU.

STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button