KulturaNoviceŠport

Športanje in branje ne gresta skupaj? Kek, Flisar in Sredenšek pravijo drugače

Morda se na prvi pogled zdi, da športanje in branje nekako ne gresta skupaj. Filip Flisar, Matjaž Kek in Jan Sredenšek se s tem ne strinjajo in menijo, da še kako hodita z roko v roki.

Čar mladosti je, da si vsepovsod in nikjer hkrati. Skozi mladost nas oblikujejo mnogi hobiji in velikokrat si tako najdemo področje, ki nam najbolj ustreza. To je lahko gaming, športanje, druženje s prijatelji, ustvarjanje in nenazadnje tudi branje. Velikokrat pa si mislimo, da sta športanje in branje vsak na svoji polovici oble. Matjaž Kek, Filip Flisar in Jan Sredenšek ti bodo povedali drugače.

Tudi slovenska nogometna reprezentanca bere

Na dogodku, ki je potekal v organizaciji Univerzitetne knjižnice Maribor in Študentskih domov Univerze v Mariboru, so pred mlade stopili znani slovenski športniki, da bi z njimi spregovorili o kombinaciji, ki je velikokrat ne vidimo skupaj: branje in športanje. V Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor pa so mladi tokrat lahko s prve roke slišali, da berejo vsi, tudi športniki. Kot je večkrat poudaril MatjažKek, je pozitivno presenečen, koliko članov njegove ekipe s seboj na letala in v hotele prinese knjige.

Mladi so se imeli priložnost pogovarjati s Filipom Flisarjem, Matjažem Kekom in Janom Sredenškom o pomembnosti knjige.

Žoga vs Vinetou

Seveda je Matjaž Kek, selektor slovenske reprezentance in dolgoletni nogometaš, priznal, da je bila knjiga dolga leta konkurenca z žogo, ki je ponavadi zmagala. V čemer se seveda lahko prepozna vsak, ki je kdaj treniral kakšen šport. Vendar je poudaril tudi, da je ob razvijanju njegovih interesov knjiga vedno ostala konkurenca vsemu, kar je počel v življenju. Za svojo najljubšo, ki jo je kadarkoli prebral, pa je izbral Vinetou.

Matjaž Kek je priznal, da se je knjiga vedno borila z žogo, a najljubšo je vseeno imel: Vinetou.

Martin Krpan spozna Paula Coelha

Tudi Filip Flisar, nedavno “upokojeni” smučar prostega sloga, je priznal, da je, logično, šport vedno zasedal prvo mesto. Kot otrok pa je občudoval Martina Krpana ravno zato, ker je bil junak in fizično močan. Nato je dosegel najstniška uporniška leta in pomen knjige je bil potisnjen na stran. Znova pa je našel pot do nje preko knjige Alkimist, ki je na njem pustila ogromen pečat.

Medtem ko je na Filipa Flisarja Alkimist pustil največji vtis, je Jan Sredenšek pri dveh letih s seboj nosil Pikija Jakoba kamorkoli je šel.

Moj prijatelj Harry Potter

Jan Sredenšek, bivši nogometaš in trenutni trener U7 pri NK Pohorje, pa se je soočal s težavo, da je moral sedeti pri miru, zato branje dolgo časa absolutno ni prišlo v poštev. Je pa bil kot dveletni otrok nerazdružljiv s knjigo Moj prijatelj Piki Jakob, ki jo je moral zmeraj imeti s seboj. Čeprav je branje pri njem vmes zamrlo, pravi, da je zrasel s knjigami o Harryju Potterju in da mu te še danes najbolj ostajajo v spominu.

Dogodek je potekal tudi v okviru predstavitve Olimpijskega festivala evropske mladine, ki bo naslednje leto potekal v Mariboru.

Dogodek je prav tako potekal v znamenju Olimpijskega festivala evropske mladine, ki bo naslednje leto potekal v Mariboru.

Marina BAJIĆ
Marina BAJIĆ

Marina Bajić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button