Prehrana

Katerim živilom zamrzovalnik ni najboljši prijatelj?

Zamrzovalnik je lahko odličen pripomoček za shranjevanje in pripravo obrokov vnaprej, sploh kadar se znajdemo v časovni stiski. Vendar pozor! Zamrzovalnik ni idealen za shranjevanje vseh živil. Preveri, katera živila ne spadajo v zamrzovalnik.

Zamrzniti ali ne zamrzniti?

Zamrzovalnik je lahko v napornih dneh, ko časa za pripravo sveže hrane enostavno ni, naš najboljši prijatelj. Treba pa je vedeti, da vseh živil ni varno zamrzniti. Nekatera živila bi se z zamrzovanjem lahko uničila, namesto priročno shranila in ohranila. V nadaljevanju ti predstavljamo seznam živil, ki jih nikakor ne shranjuj v zamrzovalniku.

zmrzovalnik, hrana, živila, zmrzovanje
Veš, katere hrane ne smeš zamrzovati?

1. Mleko

Mleko, ki smo ga shranili v zamrzovalnik, se lahko pri taljenju loči na koščke in vodene dele. Višja kot je vsebnost maščobe, bolj se loči. Čeprav odtaljeno mleko ni nevarno za uživanje, pa ne bo najboljše konsistence za dodajanje jutranjim kosmičem ali kavi. In če pitje odmrznjenega mleka ni ravno najbolj okusno, kuhanje z njim ne bo čisto nič napačnega. Le zamrzniti ga je treba na pravi način.

2. Krompir

Krompir ima visoko vsebnost vode, zato lahko po shranjevanju v zamrzovalniku postane kašast in mehak. Morda sprememba teksture ni tako pomembna pri pripravi enolončnic in juh, vendar se zamrzovanju krompirja vseeno raje izogibaj.

3. Jajca

Shranjevanje jajc (ki so še v lupini) v zamrzovalnik je velik ne! Vsebnost vode v jajcu se pri zamrzovanju poveča, kar lahko povzroči, da zunanja lupina poči in je ranljiva za bakterije. Zamrzovanje jajc torej odpade.

zmrzovalnik, hrana, živila, zmrzovanje
Shranjevanje jajc v zamrzovalniku je velik NE!

4. Sveža zelenjava in sadje

Kakršna koli zelenjava ali sadje z visoko koncentracijo vode, na primer zelena, kumare, zelena solata in lubenica, ne bodo preživeli zamrzovalnika. Voda bo v živilih tvorila ledene kristale. To pa pomeni, da bomo ob odtaljevanju ostali s kašasto in neužitno zelenjavo. In tega si zagotovo ne želimo.

zmrzovalnik, hrana, živila, zmrzovanje
Sveže sadje in zelenjava se v zamrzovalniku ne bosta počutila dobro.

5. Meso, ki smo ga že odmrznili

Če smo iz zamrzovalnika vzeli svinjske kotlete, da bi jih pripravili za večerjo, ostankov nikakor ne smemo ponovno zamrzniti. Zamrznjena in odmrznjena živila lahko pritegnejo potencialno škodljive bakterije.

6. Riž in testenine

Nobeno od omenjenih živil ni smrtno nevarno za uživanje. Vendar kuhanih testenin in riža vseeno raje ne shranjuj v zamrzovalniku. S tem si boš prihranil neprijeten okus in zdrizasto ter kašasto strukturo, ki je vse prej kot prijetna.

7. Jogurt

Z zdravstvenega vidika ideja o zamrzovanju jogurta ni napačna. Seveda dokler mu ne poteče rok trajanja. Vendar jogurt po taljenju ne bo imel več goste in kremaste strukture. Tekstura ne bo podobna niti priljubljeni sladici frozen yoghurt. Običajni jogurt namreč vsebuje veliko več vode kot tisti, ko ga kupimo zmrznjenega.

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button