Izobraževanje

Kosmate uhe: ko pes ni heroj samo zate, ampak za celotno družbo

V Pisarni je potekala predstavitev dela terapevtskih psov. Kužki nam v večini primerov predstavljajo ljubljenčka ali celo družinskega člana. Nekateri pa so tudi nekaj več. Delo terapevtskih psov sta predstavili prostovoljki Zavoda PET, pri predstavitvi pa jima je pomagala Daisy na štirih tačkah.

Klub mariborskih študentov (KMŠ) je organiziral predstavitev dela terapevtskih psov, Kosmate uhe. Delo psov in njihovih vodnikov sta opisali pripravnica Ana in mentorica Vanda iz Zavoda PET, pri tem pa jima je pomagala tudi ljubka madžarska vižla Daisy.

Prostovoljki sta predstavili delo zavoda, delo terapevtskih psov, kakšni morajo ti biti in kakšni morajo biti njihovi vodniki. Podrobno sta predstavili postopek, kako lahko kuža postane terapevtski pes in kakšne so potem njegove naloge oz. delo.

Kaj je Zavod PET?

Zavod PET je zasebni zavod, ki deluje z namenom dvigovanja kakovosti življenja posameznika skozi posredovanje s pomočjo psa (AAI – Animal Assisted Intervention). Pomagajo otrokom, mladostnikom, odraslim in starostnikom, ki se soočajo z boleznijo, fizično ali duševno omejitvijo oz. motnjo. Zavod deluje v sodelovanju s številom posebej usposobljenih strokovnih delavcev – pedagogi, delovnimi terapevti, psihologi itd.

Delo Zavoda PET sta predstavili Ana in mentorica Vanda, ki ima s terapijo s pomočjo psov že 13 let izkušenj.
Terapevtski kužki v situacijah, kot so rehabilitacije, delujejo kot motivator.

Od kod ime Zavod PET? PET ima veliko pomenov – med drugim pomeni “ljubkovati” (ang. to pet), in hišni ljubljenček (ang. a pet), predstavlja pet blazinic na pasji tački, predstavlja kratico za “Pasja enota terapevtov” in mnogo več.

Tako kot njihovo ime pa ima veliko dimenzij tudi delovanje Zavoda za posredovanje s pomočjo psov. Ana in Vanda sta predstavili, kako delujejo v različnih ustanovah. V šolah so kužki skozi vodene aktivnosti na primer lahko odličen način premagovanja otroškega strahu pred psi, obstajajo pa tudi različne tehnike učenja, v katerih psi sodelujejo. Ena izmed njih je branje psu, sproščena aktivnost, skozi katero otroci pridobijo na samozavesti in izboljšajo svoje bralne sposobnosti.

Vesel pasji repek – instanten dvig razpoloženja

Kužki (polovica terapevtskega para) imajo na prvi pogled skorajda čudežno (ali pa vsaj zdravilno) moč. Tako v aktivnostih s starejšimi ti kaj kmalu pozabijo, da jih je še ne dolgo nazaj strašno bolelo celo telo, odlično pa se izkažejo tudi v situacijah, kot so fizioterapije in rehabilitacije.

KMŠ, Pisarna, Klub mariborskih študentov, pes, psi, terapevtski pes, zavod PET, Pasja enota terapevtov, posredovanje s pomočjo psov
Ana in Daisy sta poleg znanja reševanja interaktivnih problemov pokazali tudi več trikov.

Ljubiteljica množice – psička Daisy

Predstavitev Kosmate uhe je spremljala tudi “sveža” terapevtska psička Daisy, ki je dogajanje popestrila s prikazom reševanja interaktivnih iger in vrste trikov. V to so bili vključeni tudi obiskovalci, ki so lahko njeno znanje trikov preizkusili s prve roke in jo pocrkljali. Če “povprečen” kuža pozna nekaj ukazov, jih Daisy pozna ogromno. Od osnovnih sedi, prostor in daj tačko, zna tudi “šepetati”, se delati, da je dama, in hliniti sramežljivost.

Tako je predstavitev potekala zelo sproščeno, Daisy pa je bila živ dokaz, kako kužki dvigujejo razpoloženje in delujejo kot povezovalci med ljudmi. Za nagrado je seveda dobila priboljške in igračko – kot se za kužka spodobi.

Sara VOCOVNIK
Sara VOCOVNIK

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button