PrehranaZdravjeŽivljenjski slog

Katera hrana je lahko ključ do uspeha na izpitih?

Še čisto malo in brezskrbno bomo lahko zakorakali v poletje. Samo še malo učenja in nekaj izpitov nas namreč loči do poletnega oddiha. V nadaljevanju pa ti zaupamo, da je hrana lahko morda ključna na poti do uspešno opravljenih zadnjih izpitov v tem semestru!

V izpitnem obdobju si v kratkem času skušamo zapomniti veliko novih informacij. Pomembno pa je, da se ob vsem napornem učenju osredotočimo tudi na svoje zdravje in dobro počutje. To nam omogoča kvalitetno življenje in uspešno opravljene izpite. In kaj drugega je sestavni del kvalitetnega življenja, če ne hrana!

Zdrava prehrana je pomembna tudi za to, da naši možgani ostanejo v formi in so pripravljeni na izpolnjevanje vseh težkih nalog, ki nas čakajo v času izpitnega obdobja. V nadaljevanju ti predstavljamo 9 živil, ki ne bodo poskrbele samo za poln želodec, pač pa tudi za kvalitetno delovanje možganov. Morda pa bo prav ta hrana ključ do nekoliko višje ocene na izpitu.

1. Jagode

Jagode so polne različnih snovi, ki pomagajo spodbuditi akademsko uspešnost. Jagode (vključno z borovnicami, robidnicami in malinami) lahko celo pomagajo pri izboljšanju duševne zmogljivosti.

2. Citrusi

Več različnih študij je pokazalo, da lahko pitje soka iz citrusov pomaga pri spodbujanju duševne zmogljivosti. Ob tem so citrusi še zelo hranljivi in ščitijo živčne celice pred poškodbami in s tem preprečujejo duševno propadanje. Kot nalašč za poletne dni, ko se tudi ob učenju prileže kakšen kozarec limonade!

hrana, zdrava prehrana, izpitno obdobje
Kozarec limonade v vročih dneh tvojim možganom zagotovi nov naval energije!

3. Temna čokolada in kakavovi izdelki

Kdo ne mara kakava in čokolade? Posebej zanimivo je, da lahko flavonoidi (ki jih vsebujeta kakav in čokolada) prečkajo krvno-možgansko pregrado, ki ščiti naše možgane in s tem neposredno ščitijo možgane. Hkrati pa še spodbujajo prekrvavitev, nadzorujejo spomin in pozornost.

4. Oreščki

Oreščki so polni hranil, ki so bistvenega pomena za zdravje možganov, vključno z vitaminom E in cinkom. Oreščki predstavljajo vir zdravih maščob, beljakovin in vlaknin, zato nam lahko pomagajo ohranjati energijo med maratonskimi študijskimi urami. Raziskave so tudi pokazale, da lahko uživanje oreščkov pomaga izboljšati nekatere vidike delovanja možganov.  Prav tako so zelo vsestranski, zato so odlična izbira za študijski prigrizek.

5. Jajca

Jajca pogosto nosijo ime naravnega multivitamina zaradi različnih hranilnih snovi, ki jih vsebujejo. Še posebej bogata so s hranili, ki so potrebna za delovanje možganov, vključno z vitaminom B12. Ta vitamin ima pomembno vlogo tudi pri nevrološkem zdravju, nizke ravni vitamina B12 v telesu pa lahko poslabšajo delovanje možganov.

6. Avokado

Avokado je vsestranski sadež, ki ga lahko uživamo na več načinov. Je odličen vir luteina, ki se kopiči v možganih in očeh ter tako pozitivno vpliva na delovanje možganov.

hrana, zdrava prehrana, izpitno obdobje
V izpitnem obdobju je avokado lahko tvoj najboljši prijatelj.

7. Ribe

Dodajanje rib in ostalih morskih sadežev v prehrano lahko zaradi vsebnosti omega-3 maščob izboljša splošno zdravje in delovanje možganov. Uživanje morske hrane pa lahko pomaga upočasniti tudi duševno propadanje.

8. Pesa

Pesa in izdelki iz pese so bogati z nitrati, ki jih naše telo pretvori v molekulo, imenovano v dušikov oksid. Ta igra veliko pomembnih vlog, vključno s komunikacijo živčnih celic, pretokom krvi in delovanjem možganov. Če se ti zdi nemogoče, da rdečo peso umestiš v svojo prehrano, ti lahko zaupamo, da se rdeča pesa odlično poda tudi v smoothie!

9. Rdeča, zelena in oranžna zelenjava

Paprika, korenček in brokoli bodo morda postali tvoji najboljši prijatelji v izpitnem obdobju. Vsebujejo namreč vrsto koristnih rastlinskih spojin, vključno s karotnoidnimi pigmenti, za katere se je izkazalo, da koristijo mentalni zmogljivosti.

Zagotovo se na seznamu devetih živil skriva kakšno, ki ti je še posebej všeč. Določena hrana lahko torej tvoje možgane spodbudi k intenzivnejšemu opravljanju svojih nalog. In le kdo ne mara okusne hrane in prigrizkov? Če pa ti lahko pomaga, da bodo ocene na izpitih še višje, pa je to le še en velik plus za vse!

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button