Šport

Ameriške nogometašice bodo končno plačane enako kot nogometaši

Ameriške nogometašice so s krovno nogometno zvezo US Soccer po šest let trajajočem sporu glede diskriminacije dosegle poravnavo. Nogometna zveza se je zavezala, da bo reprezentantkam odslej zagotovila plačilo pod enakimi pogoji kot njihovim moškim kolegom, obenem se je z igralkami poravnala za 22 milijonov dolarjev za zaostale plačne obveze.

“Ni bilo lahko priti do dogovora. Reprezentantke so dosegle izjemne uspehe tako na tekmovalnem področju kot pri prizadevanju za enakopravnost z nogometaši tako zase kot za bodoče generacije igralk. A z veseljem sporočamo, da smo rešili naš dolgoletni spor glede enakega plačila in ponosno stojimo skupaj v zavezi za spodbujanje enakosti v nogometu,” so v skupni izjavi za javnost zapisali v obeh organizacijah.

Poleg tega bo ameriška zveza namenila dodatna dva milijona dolarjev za fundacijo, ki bo nogometašicam po koncu kariere pomagala najti novo pot. Izvajala bo tudi projekte, povezane z ženskim in dekliškim nogometom.

Nad dogovorom je zadovoljstvo izrazil tudi ameriški predsednik Joe Biden, ki je prek Twitterja zapisal. “To je dolgo pričakovana zmaga v boju za enako plačilo. Ponosen sem na reprezentantke ZDA, da nikoli ne obupajo – ne na igrišču ne zunaj njega. Potrudimo se zmanjšati plačilni razkorak v vseh panogah,” je zapisal Biden na Twitterju.

Kjub boljšim uspehom so bile plačane manj kot moški

S sporazumom je bil končan spor, ki je trajal od leta 2016. Marca 2019 pa je ženska vrsta na čelu z zvezdnicama Megan Rapinoe in Alex Morgan vložila tožbo proti zvezi zaradi diskriminacije.

Ne glede na izjemne uspehe je ženska vrsta namreč prejemala bistveno manj denarja od moških kolegov, čeprav so nogometašice s svojimi uspehi ustvarile več dohodkov za zvezo. Ameriška ženska reprezentanca je leta 2019 še četrtič po letih 1991, 1999 in 2015 osvojila naslov svetovnih prvakinj od 1985. Medtem pa se moška reprezentanca vse od leta 1930 niti enkrat ni uvrstila niti v polfinale.

Najboljši igralki reprezentance nista skrivali zadovoljstva nad poravnavo, čeprav vse prvotne zahteve igralk niso bile izpolnjene.

“Za našo generacijo je zavedanje, da bomo igro zapustile na višji ravni kot takrat, ko smo se začele ukvarjati z nogometom, vse. Prav je, da to takšnih neenakosti ne bo več prihajalo. Na tak način lahko naredimo korak naprej, da bo nogomet najboljši šport v tej državi, in ustvarimo veliko boljše okolje za prihodnje generacije,” je dejala kapetanka Megan Rapinoe.

Njena soigralka Alex Morgan pa je dodala: “To je monumentalen korak naprej v spoštovanju in prizadevanju za enakost. Popravlja se naš odnos z nogometno zvezo ZDA. To vidim kot zmago ne le za našo ekipo in naš šport, ampak za ženske na splošno.”

STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button