Šport

Slovenke morajo premagati Wales za dodatne kvalifikacije za SP

Slovensko žensko nogometno reprezentanco drevi v Cardiffu čaka odločilna tekma za preboj v dodatne kvalifikacije za nastop na svetovnem prvenstvu, ki bo prihodnje leto v Avstraliji in na Novi Zelandiji. Varovanke Boruta Jarca morajo za preboj na drugo mesto skupine I premagati Wales, obračun se bo začel ob 20.45.

Slovenke so v petek v Kranju premagale Kazahstan z 2:0 (1:0), zadeli sta Sara Makovec in Mateja Zver. Pred tem so zabeležile dva tesna poraza proti Franciji (2:3, 0:1), zanesljivo dvakrat ugnale Estonijo (4:0, 6:0), ter proti Grčiji osvojile štiri točke (4:1, 0:0). Proti Kazahstanu so dvakrat slavile z 2:0 ter na tekmi z Walesom doma igrale 1:1.

Posledično so Slovenke po devetih tekmah pri 17 točkah v skupini I in imajo na tretjem mestu dve točki zaostanka za Walesom. Prvo mesto si je že zagotovila Francija, ki ima popoln izkupiček 27 točk.

V kvalifikacijah se sicer devet zmagovalk skupin neposredno uvrsti na SP, devet najboljših drugouvrščenih ekip pa gre v dodatne kvalifikacije, ki bodo dale še dve potnici za mundial. Tretja ekipa iz “play-offa” pa si bo zagotovila udeležbo na dodatnih medcelinskih kvalifikacijah za mesto na SP 2023.

Prvič v zgodovini SP bo na zaključnem turnirju najboljših ženskih reprezentanc sodelovalo 32 reprezentanc, prej jih je bilo 24. Naslov prvakinj bodo branile nogometašice Združenih držav Amerike, ki so se z naslovom svetovnih prvakinj okitile v letih 2014 in 2018.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button