Že četrto leto zapored se je na Trg Leona Štuklja vrnil Mednarodni festival Čili in Čokolada. Kljub muhastemu vremenu so ponudniki predstavili svoje sladke in pekoče dobrote v dveh festivalskih dneh.
Daj, pridi na Leona Štuklja
Sladko in pekoče je kombinacija, ki je ne vidimo prav pogosto. Do zdaj. Mednarodni festival Čili in Čokolada že četrto leto zapored združuje ljubitelje popolnoma nasprotnih smeri v popolnoma nepozabno avanturo. Več kot 30 različnih mojstrov se je v petek, 24. in soboto, 25. marca zbralo na mariborskem Trgu Leona Štuklja, da bi dokazali, da, če kaj spravi ljudi iz stanovanja, je to hrana. Tudi v sladko-pekoči kombinaciji.
Pa če pričnemo najprej s sladkim
Petkovo sončno in toplo popoldne je na nekaj sladkega in nekaj malo manj sladkega privabilo številne obiskovalce, ki so otvorili dvodnevni festival. Na stojnicah je bilo mogoče najti številne čokoladne dobrine, ki so privabile sline tudi tistim, ki prisegajo, da nikoli ne jejo sladkorja.
Najti je bilo možno “prikol’co” Gabrielo, v kateri za trenutek, ko pade cukr’, poskrbita Ines in Rožle. Ker pač nekdo mora skrbeti, da so vaflji na street food marketih lažje obvladljivi. Čokoladnica Lucifer pa je prepotovala dolgo pot iz Velenja, da bi Mariboru predstavilAa nekaj, kar je za festival popolnoma on-brand: Red Hot Chilli Peppers, temno čokolado s semeni čilija.
Vroče, vroče, vroče!
Sobotno deževno dopoldne je sicer malo mešalo štrene, a to festivala ni ustavilo. Sploh pa ne ponudnikov pekočega, ki so vzdušje ogreli po tem, ko je dež ohladil ozračje. Lestvica je potekala od tam nekje “Eh, saj to ni nič!” do “Nekdo naj mi prinese mleko, prosim!”
Med ponudniki je bilo zaslediti Mojstre okusov, ki niso ponujali samo čili omakic, ampak tudi čili marmelade in mešanice začimb. Stojnica Čili škorpijon pa ni nudila zgolj pestrega, ampak res pestrega, izbora omak, ampak tudi nekaj, kar je navdušilo vse čili frike. Kupiti je bilo mogoče tudi sadike tega pekočega sadja. Da, čili je sadje (vsaj tako pravijo).
Sobotni večer je pripeljal festival do zaključka. No, vsaj za letos. Okusi sladkega in pekočega so tako še dodatno popestrili vremensko razgiban vikend in vsaj malo poskrbeli za širjenje palete okusov. In seveda grajenje tolerance do pekočega.
Marina BAJIĆ
Marina BAJIĆ