Prehrana

Sladkor je totalni passé – preveri, kako ga izločiti iz prehrane

Vsi se kdaj radi posladkamo, a sladkor za naše zdravje ni nič kaj koristen. Povezan je s povišano telesno težo, depresijo in povečanim tveganjem za praktično vsako bolezen, zmanjšanje vnosa sladkorja pa zato predlagajo vsi zdravstveni delavci po svetu. Preveri, kako opustiti svoje sladke razvade.

Četudi se opuščanje sladkarij za vse večne čase sliši grozljivo, lahko s postopnim opuščanjem uživanja sladkorja počasi odpravimo nezdrave navade in vzpostavimo boljši odnos s sladkorjem. Tudi če se bojiš, da si od sladkorja že odvisen, še ni nič izgubljeno. Da prenehajo glavna hrepenenja, moraš brez sladkorja preživeti samo okoli dva tedna.

Če ti ta dva tedna uspe podaljšati na en mesec, pa to skoraj zagotovo pomeni, da ti je uspelo najti trajen način prehranjevanja brez sladkorja. To pa seveda ni samoumevno. Kdorkoli (in kadarkoli) se lahko še vedno zlomi. Zato preveri nekaj splošnih pravil, s katerimi lahko zmanjšanje zaužitega sladkorja izvedeš mnogo preprosteje.

1 Vnosa sladkorja ne prekini iz danes na jutri

Če boš iz svoje prehrane nenadoma izločil ves sladkor, so možnosti za tvoj uspeh precej majhne. Sladkor začni izločevati postopoma. Idealni vmesni cilj je, da sladkor v hrani začne predstavljati okoli 10 % vseh zaužitih kalorij. Ko uspeš ta nivo vzdrževati nekaj tednov, lahko začneš zniževati prej dosežen odstotek.

Odrasla ženska naj bi na dan zaužila okoli 6 čajnih žličk sladkorja. To je približno 25 gramov.

2 Naj bo sadje tvoja sladka izjema

Strokovnjaki priporočajo, da v svoji prehrani tudi med izločanjem sladkorja ohraniš sveže in neobdelano sadje. Z naravnimi sladkorji lahko tako potešiš nekaj potreb po sladkorju. Vsekakor pa ostani pozoren na količine sladkorja v nekaterem sadju in sadja ne uživaj neomejeno.

dieta, brez sladkorja, uživanje sladkorja, zdravje, prehrana, beljakovine, sadje, živila
Sadje naj bo sveže in neobdelano – naj te ne zavede niti suho sadje.

3 Iz shrambe odstrani živila, ki se jim ne moreš upreti

Če neke hrane ni, je seveda ne moreš pojesti. To je eden izmed najbolj osnovnih konceptov doseganja uspeha. Ko se odločiš za določeno dieto, preglej vse zaloge hrane in zavrzi (t. j. podari naprej) vsa živila, ki vsebujejo rafiniran sladkor. To ti bo prihranilo nenehno preverjanje etiket in potencialne skušnjave.

Pri tem ne pozabi na živila, ki na prvi pogled ne delujejo sumljivo. Tudi živila, kot so kečap, grški jogurt, kosmiči in razni prelivi, so vir ogromnih količin sladkorja.

4 Premisli o tem, kaj piješ

Nezavedno spijemo ogromne količine sladkorja. Poleg očitnih gaziranih pijač in sokov pa se sladkor nahaja tudi v večini kavnih napitkov in čajev. Bodi pozoren in prenehaj z dodatnim sladkanjem toplih napitkom.

dieta, brez sladkorja, uživanje sladkorja, zdravje, prehrana, beljakovine, sadje, živila
Če dnevno spiješ zgolj dve kavi in vsako “oplemenitiš” z vrečko sladkorja, to predstavlja skoraj tretjino priporočenega dnevnega vnosa.

5 Poišči alternative nezdravim živilom

Če se izogibaš sladkorju, to ne pomeni, da mora tvoja prehrana zdaj izgledati dolgočasno in neokusno. Poiskati pa moraš dobre alternative nezdravim živilon. Pepsi na primer zamenjaj s kombučo, sladoled pa naj zamenja jogurt s svežim sadjem.

6 Osredotoči se na beljakovine in maščobe

Če zaužiješ primerne količine beljakovin in maščob, se s tem izogneš padcu ravni sladkorja v krvi. Tako bo manj verjetno, da se ti bo luštalo sladko. Nekateri izmed hitrih stabilizatorjev krvnega sladkorja brez sladkorja so na primer oreški, avokado in trdo kuhana jajca.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button