PrehranaZdravje

Kako se pozdravi alkoholni maček? 23 učinkovin, ki odženejo mačka stran

Po razburljivi noči pogosto sanjarimo o čarobnem zdravilu za mačka. Čeprav takšnega žal ni na vidiku, imamo to srečo, da se lahko zatečemo k določenim živilom in pijačam, ki delujejo kot naravna zdravila za alkoholnega mačka.

Maček je reakcija telesa na prekomerno pitje alkohola. Njegovi simptomi so utrujenost, slabost, glavobol, občutljivost na svetlobo, dehidracija in omotica. Čeprav ni znanega zdravila za mačka, lahko ublažimo njegove simptome. Tukaj je 23 najboljših učinkovin za mačka.

Sadje in zelenjava

Maček ima simptome, ki jih lahko blažimo s hranili in bogatimi sladkorji. Na srečo sta sadje in zelenjava polna obeh. Prvo takšno sadje je banana. Ker so banane bogate s kalijem, pomagajo obnoviti zaloge kalija in tako ublažijo simptome. V veliko pomoč ti bo lubenica, saj poveča pretok krvi in pomaga pri rehidraciji. Borovnice so bogate s hranili, ki se borijo z vnetjem v telesu, kar je koristno še posebej, ko imaš mačka. Uživanje pomaranč ti lahko zagotovi vitamin C, ki ga telo potrebuje za ohranjanje stabilne ravni glutationa in zmanjšanje simptomov mačka. Avokado ti lahko po noči prekomernega pitja pomaga zvišati nizko raven kalija. Ščiti celo pred poškodbami jeter, torej je zelo koristen za zdravljenje mačka.

lubenica, sadje, zdravje
Lubenica s svojo visoko vsebnostjo vode pomaga pri rehidraciji.

Presenetljivo je, da lahko pomagajo tudi kisle kumarice. Uživanje kislih kumaric, ali zgolj pitje njihove slanice, lahko pomaga povečati raven natrija in tako premagati mačka. Veliko koristnih sestavin ima sladki krompir, vsebuje namreč vitamin A, magnezij in kalij. Ker se med prekomernim pitjem zmanjša nivo folata, ti bo njegovo ustrezno raven pomagala vzdrževati špinača. Tudi šparglji vsebujejo določene spojine, ki lahko lajšajo simptome mačka.

Meso in ribe

Alkoholni maček bo blažji, če boš užival veliko beljakovin in zdravih maščob. Zato je meso zaradi svoje velike vsebnosti beljakovin kot nalašč za zdravljenje mačka. Z zvrhano mero omega-3-maščobnih kislin lahko pomaga losos, saj pomaga zmanjšati vnetje v telesu. Piščančja juha ni le priljubljena za zdravljenje gripe ali prehlada, bo posledično bo blažji tudi maček, saj juha pomaga z rehidracijo.

piščanec, meso, hrana
Meso vsebuje beljakovine, ki jih telo razgradi v aminokisline

Druga živila, ki ti lahko pomagajo ublažiti mačka

Uživanje ovsenih kosmičev po noči prekomernega pitja lahko pomaga pri utrujenosti zaradi mačka ali nizkem krvnem sladkorju. Simptome slabosti pa lahko zdraviš z ingverjem. Tudi živila z vsebnostjo fruktoze, kot je na primer med, lahko pomagajo pri lajšanju simptomov mačka. Pomagajo ti lahko hitro delujoči ogljikovi hidrati, ki zvišajo krvni sladkor. Prav takšno živilo so krekerji, ki lahko izboljšajo tvoje počujte. Ker se med pitjem alkohola zmanjša količina magnezija, lahko te zaloge napolniš z uživanjem oreščkov. Jajca pa bodo pomagala s proizvajanjem antioksidanta glutationa.

jajca, hrana
Uživanje jajc, bogatih s cisteinom, je odličen način za povečanje glutationa v telesu in lajšanje simptomov mačka.

Pijača

Najpomembnejša je zagotovo voda, s katero boš nadomestil izgubljene tekočine. Pomaga tudi paradižnikov sok, saj njegove sestavine ščitijo jetra. Zelo učinkovita sta zeleni čaj in kokosova voda. Seveda ne smemo pozabiti kave, s pomočjo katere boš zmanjšal svojo utrujenost in hkrati povečal svojo pozornost.

voda, pitje, tekočina, kozarec
Pomembno je, da pijemo dovolj vode in tako nadomestimo izgubljeno tekočino

Torej, če se kdaj znajdeš v primežu mačka, nikar ne skrbi. S temi (skoraj) čarobnimi “zdravili” boš zagotovo spet kmalu poln energije in pripravljen na nove podvige. Sedaj moraš le še izbrati svoj čarobni napoj in dober recept.

DOSTOP.si / RK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button