Okolje

Svetovni dan varstva živali – 4. oktober

Danes je svetovni dan varstva živali. Ta je posvečen dobrobiti vseh živali in izboljšanju njihovih življenjskih pogojev. Na kmetijskem ministrstvu ob tem opozarjajo na zaskrbljujoč položaj ogroženih živalskih vrst, zavod za varstvo narave pa poziva k ohranjanju narave in s tem ohranjanju živalskih vrst.

Na Zemlji poznamo okrog 1,7 milijona živalskih vrst, vseh pa naj bi bilo veliko več kot 12 milijonov. Po ocenah zavoda za varstvo narave v Sloveniji živi okrog 19.000 različnih živalskih vrst. Med njimi so najbolj raziskane kopenske živali, medtem ko pestrost jamskih živali sodi v sam svetovni vrh.

Svetovni dan varstva živali in mednarodni dan oskrbnikov živali obeležujemo na isti dan.

“Zaščita živali je ena izmed vrednot tudi slovenske družbe, zapisana je v Ustavi RS in je zato dolžnost vsakogar,” so poudarili na ministrstvu, ki skupaj z upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin izvaja kampanjo ozaveščanja prebivalcev Slovenije o odgovornem lastništvu hišnih živali. Odgovoren lastnik se namreč zaveda potreb živali in svojih dolžnosti – med drugim uporaba povodca, redno cepljenje, ustrezna vzgoja in šolanje.

Svetovni dan varstva živali je bil razglašen leta 1931, ko so se ekologi zbrali na shodu v Firencah. Od leta 2005 se na ta dan na pobudo združenj oskrbnikov živali v živalskih vrtovih obeležuje tudi mednarodni dan oskrbnikov živali. Kot so pojasnili v Živalskem vrtu Ljubljana, je prav skrbništvo in upravljanje populacij zadnje upanje za mnoge ogrožene vrste. V ljubljanskem živalskem vrtu živali redno oskrbuje 18 oskrbnikov.

Obeleževanje okoljskih dni je še posebej dobrodošlo v času, ko se srečujemo z velikimi spremembami, ki jih je povzročil človek. Težnje k odpravljanju posledic za naravo, ki ne zmore več velikih obremenitev in pritiskov, se večajo, so opozorili v zavodu za varstvo narave.

Živalske vrste so skupina živih bitij, ki so med seboj enakovredne, povezane ter za svoj obstoj potrebujejo osnovne življenjske pogoje. Življenjske pogoje kot so neonesnažen prostor, hrana in voda. Človek živali najbolj ogroža s svojimi posegi, intenzifikacijo kmetijstva, opuščanjem rabe, vnosom tujerodnih vrst, onesnaževanjem in pretirano rabo naravnih virov, so še zapisali.

 

 STA
arhiv DOSTOP.si

Tagi

Uredništvo DOSTOP.si

Administrator portala DOSTOP.si.

Sorodni članki

Back to top button
Close
Close