NoviceOkolje

Neurje Ciaran, ki je včeraj doseglo Evropo, terjalo tri življenja v Toskani

Število smrtnih žrtev neurja Ciaran, ki je v četrtek zajelo Evropo, je s sedem naraslo na deset, potem ko so v Toskani umrli trije ljudje. Večino smrti so povzročila padla drevesa, ki jih je podiral viharni veter. V Franciji je bilo sinoči brez elektrike še vedno skoraj 700.000 gospodinjstev, poročajo tuje tiskovne agencije.

“To, kar se je nocoj zgodilo v Toskani, ima ime: podnebne spremembe,” je na družbenem omrežju X zapisal toskanski guverner Eugenio Giani in zatrdil, da v regiji še nikoli niso zabeležili tako veliko dežja v tako kratkem času. Dodal je, da je med tremi mrtvimi tudi 85-letni moški, ki so ga našli utopljenega v njegovi hiši.

Župan Firenc Dario Nardella je medtem sporočil, da so razmere v regionalni prestolnici kritične. Tamkajšnja civilna zaščita je sporočila, da so pogrešani trije ljudje. V celotni Toskani so sicer gasilci opravili več kot tisoč intervencij, številni domovi pa so brez elektrike. V Livornu je tudi blokiran pristaniški promet.

Razmere so alarmantne tudi v Milanu, kjer je policija zaradi obilnih padavin zaprla ceste ob reki Sevesi. Ta sicer še ni prestopila bregov, a njena gladina nevarno narašča. Civilna zaščita, ki ji ponekod pomaga vojska, je posredovala tudi v Emiliji-Romanji, kjer je poplavilo več rek.

Smrtne žrtve tudi v Franciji, Belgiji, Nemčiji, Španiji in na Nizozemskem

Po dve smrtni žrtvi so sicer pred tem zabeležili v Franciji in Belgiji ter po eno v Nemčiji, Španiji in na Nizozemskem. Večino smrti so povzročila padla drevesa. Več ljudi je tudi poškodovanih, od tega 15 v Franciji, vključno s sedmimi gasilci.

Neurje, ki je v Franciji prizadelo predvsem severozahodno obalo, je prekinilo elektriko v državi za sprva približno 1,2 milijona gospodinjstev. Po podatkih upravljavca omrežja Enedis jih je bilo v četrtek zvečer brez elektrike še skoraj 700.000.

Danes bo francoski predsednik Emmanuel Macron obiskal regijo Bretanjo, kjer so sunki vetra podrli več absolutnih rekordov. V Brestu so denimo izmerili sunke s hitrostjo 156 kilometrov na uro, v kraju Pointe du Raz pa celo sunke s hitrostjo 207 kilometrov na uro.

Neurje in jegove učinke so občutili tudi v Španiji in na Portugalskem, kjer so ob atlantski obali zabeležili valove, visoke do devet metrov.

STA
Twitter

Sorodni članki

Back to top button