KulskoOkolje

Ljudje zdaj lahko zavohamo… mravlje? Kaj se dogaja?

Znanstveniki sveta, prosimo vas: raziščite trditev, da nekateri ljudje zaznavajo vonj mravelj, drugi pa ne! Vsake toliko časa se namreč pojavi viralna objava, v kateri nekateri ljudje trdijo, da lahko vohajo mravlje.

Mravlje imajo vonj?

Na platformi X, prej znani kot Twitter, je potekala neznanstvena anketa, v kateri je v času objave te zgodbe sodelovalo več kot 700 anketirancev. Rezultati kažejo, da približno 20 odstotkov vprašanih trdi, da lahko zaznajo vonj mravlje. Preostalih 80 odstotkov je dejalo, da mravelj ne vonjajo. In so tudi zelo zmedeni.

Na vprašanje o vonju je bilo mogoče najti različne odgovore:

  • “So podobni vonju po zemlji in smrdečem hrošču,” je dejala ena oseba.
  • “Čudno. Kemično diši. Kot nekaj, kar se uporablja v steklenički z napisom POZOR,” se glasi še en komentar.
  • “Nekoliko dišijo po rji, kisel vonj po rji je najboljši način, da ga opišem,” je odgovoril eden od anketirancev.

Entomologi imajo odgovore (hvala bogu)

Na srečo so nekateri entomologi raziskali ta pojav. Leta 2015 so v študiji preučevali vonj smrdljive hišne mravlje (Tapinoma sessile), ene najbolj razširjenih vrst mravelj v Severni Ameriki. Clint Penick, strokovnjak za mravlje na državni univerzi v Severni Karolini, je prosil več sto ljudi, naj povonjajo škatlo z mravljami T. sessile in izpolnijo anketo o tem, kako po njihovem mnenju dišijo mravlje. Najpogostejši odgovor je bil modri sir. Drugi opisi, ki so jih pogosto navajali v študiji, so bili kemikalijam podoben čistilni sprej in gnijoči kokosovi orehi.

Penick in njegov sodelavec Adrian Smith sta se poglobila v to nenavadno opazovanje in ugotovila, katere kemikalije so odgovorne za to: metilketoni. Smrdljive hišne mravlje in modri sir imata namreč oba to kemikalijo. Tudi ko kokosovi orehi zgnijejo, se v njih pojavi modra plesen, ki proizvaja metilketone.

Metilketoni so tako razlog, da lahko vonjamo mravlje.

Eni ja, eni ne

Kaj pa trditev, da nekateri ljudje zaznavajo vonjave, drugi pa ne? No, tu se stvari zapletejo. Nekateri to pripisujejo genetiki in trdijo, da nekateri ljudje nimajo določenega gena za zaznavanje vonja po mravljinčni kislini, podobno kot gen, zaradi katerega ima koriander za nekatere uboge duše okus po milu. Vendar za to trditev ni veliko dokazov. Druga razlaga bi lahko bila vrsta mravelj, ki živijo v vaši regiji. Kot smo že omenili, nekatere mravlje bolj smrdijo kot druge. Mogoče pa se ljudje enostavno ne trudijo dovolj?

Kaj pa ti? Lahko zavohaš mravlje?

Mogoče pa nekateri ljudje enostavno ne poskušajo dovolj, da bi vonjali mravlje.

DOSTOP.si / MB
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button