Tehnologija

Tiktok bo mogoče le ostal v ZDA, v pomoč mu je pristopil Oracle

Ameriško računalniško podjetje Oracle je potrdilo novico, da namerava s kitajskim ByteDanceom, ki je lastnik Tiktoka, vstopiti v partnerski odnos. S tem bi preprečili uresničitev grožnje predsednika ZDA Donalda Trumpa o prepovedi popularnega družbenega medija v ZDA.

Trumpova vlada je šele letos ugotovila, da je Tiktok, ki deluje od leta 2016, nevaren za nacionalno varnost ZDA, ker bi lahko podatke o ameriških uporabnikih predal kitajski vladi. Trump grozi, da bo medij v ZDA prepovedal, če do 20. septembra ne dobi ameriškega lastnika.

Za prevzem so se zanimali Microsoft in druga podjetja, vendar pa je na plano prišla novica o partnerstvu z Oraclom. Ta bi dobil le lastniški delež v Tiktoku in prevzel v upravljanje podatke ameriških uporabnikov. S tem bi imel ameriški Tiktok sedež v ZDA. Tako Trumpova vlada ne bi imela več povoda za grožnje s prepovedjo.

Finančni minister ZDA Steven Mnuchin je pred Oraclovo potrditvijo sporočil, da so konec tedna od podjetja dobili predlog, naj Tiktok postane podjetje s sedežem v ZDA. Sedaj pa si bodo vzeli teden dni časa, da ga preučijo.

Trump bi lahko situacijo izkoristil sebi v prid pri prihajajočih volitvah

Ker je Tiktok tuje podjetje, o njegovi usodi v ZDA odloča poseben Odbor za tuje investicije, ki ga lahko prepove iz razlogov nacionalne varnosti. Po Mnuchinovih besedah želijo zagotoviti, da bodo ameriški podatki varni, in se bodo o tem pogovarjali z Oraclovo tehnično ekipo.

Mnuchin je ob tem namignil, da bi bil posel dober za Trumpa, ki bi se lahko pohvalil, da je poskrbel za nova delovna mesta. Povedal je, da bi selitev sedeža Tiktoka kot globalnega podjetja v ZDA ustvarila kar 20.000 novih delovnih mest.

Tiktok še naprej osvaja svet

Kako dolgo bo še živela Tiktokmanija? Mladi po celem svetu, predvsem osnovno- in srednješolci, se Tiktoka še niso naveličali. Skoraj vsak dan se pojavljajo novi plesni koraki, ki narekujejo trend Tiktok sveta in ki se jih mladi pridno učijo.

 

 

 STA, DOSTOP.si
Pixabay
ikona snemalec Best of TikTok

Sorodni članki

Back to top button