Tehnologija

Kdaj si nazadnje naredil backup svojih slik, dokumentov in drugih podatkov?

31. marca obeležujemo svetovni dan backupa. V sklopu programa ozaveščanja Varni na internetu te opozarjamo, da izdelaš backup dragocenih dokumentov, fotografij in videoposnetkov. Hkrati Varni na internetu opozarjajo na pogosto spregledane vidike naših digitalnih življenj – profile na družbenih omrežjih, osebne bloge in varnostne kode, ki prav tako potrebujejo varnostno kopijo.      

Strokovnjaki za kibernetsko varnost že leta opozarjajo na napade z izsiljevalskimi virusi in vdore v uporabniške račune, ki nam v trenutku onemogočijo dostop do vseh shranjenih dokumentov. Tudi v primeru ukradenega prenosnika ali izgubljenega telefona so varno shranjene varnostne kopije vse, kar nam ostane.

Kako se lotiti izdelovanja varnostnih kopij? Dovolj je že cenovno dostopen USB ključ ali zunanji disk ter malce časa, da naredimo izbor pomembnih dokumentov na osebnem računalniku. Varni na internetu so pripravili video vodič s postopkom izdelave backupa v treh preprostih korakih, ki se jih lahko loti vsak. Nujno pa si nastavi tudi varnostno kopiranje pametnega telefona v izbrano oblačno storitev.

Ne pozabi na profile na družbenih omrežjih

Na Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT prejemajo prijave uporabnikov, ki so jim napadalci vdrli v različne spletne storitve. Številni tako ostanejo brez dostopa do osebnih profilov in poslovnih strani na družbenih omrežjih, ki pa so za mnoge pomemben arhiv dela, neke vrste fotoalbum, zbirka objav, spominov in tudi dosežkov.

Za marsikoga pa profil ali stran na družbenih omrežjih predstavlja posel. Vedno več je posameznikov, ki jim je to služba. Izguba profila lahko med drugim pomeni hud finančni udarec. Na prvem mestu je nasvet, da poskrbi za ustrezno preventivo in zaščiti račun z dvofaktorsko avtentikacijo, hkrati pa naredi tudi backup celotnega profila.

Ko pride do zlorabe, napadalci pogosto izbrišejo vse obstoječe objave. Tudi če ti uspe povrniti dostop, lahko ostaneš brez vsebin, ki si jih dolga leta ustvarjal. Zato je priporočljivo, da ustvariš varnostne kopije oz. arhiv objav in celotnega profila (fotografije, video vsebine, sporočila in pogovori z uporabniki).

Natisni nadomestne (ali obnovitvene) kode

Če imaš za dostop do uporabniških računov (npr. Instagram, Google, PayPal) omogočeno dvofaktorsko avtentikacijo, potem veš, da dodatno varnostno kodo običajno prejmeš po telefonu. Naj bo to SMS ali generator kod – če izgubiš telefon ali ti ga ukradejo, ne boš več mogel dostopati do storitev, ki zahtevajo vpis dodatne kode, kar lahko predstavlja tudi trajno izgubo računa!

Zato je nujno, da si narediš backup kopijo nadomestnih ali obnovitvenih kod, najbolje, da si jih natisneš in shranite na varno mesto. Pri večini storitev jih najdeš pod razdelkom »dvofaktorska avtentikacija« med nastavitvami za varnost.

Varnostna kopija spletne strani

Imaš na neki platformi svoj blog ali spletno stran, in ti ni vseeno, če pride do njenega izbrisa?

Na SI-CERT so obravnavali tudi primere, ko so spletne platforme zaradi domnevnega kršenja pravil dopustne uporabe izbrisala spletna mesta uporabnikov ali pa je do tega prišlo zaradi kakšnega drugega razloga. V takih primerih varnostna kopija spletnega mesta pomaga pri hitrem restavriranju vsebine. Glede možnosti varnostnega kopiranja se pozanimaj pri ponudniku gostovanja.

SI-CERT / Varni na internetu
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button