Tehnologija

Vid – Corona bot

Odkrij brezplačnega klepetalnega robota Vida na platformi Facebook Messenger

Kaj je Vid?

Vid je klepetalni robot (chatbot) na platformi Facebook Messenger, ki je uporabnikom brezplačno na voljo 24 ur na dan.

Preko kratkega vprašalnika omogoča oceno tveganja za okužbo z novim koronavirusom (SARS-CoV-2) in poda relevantne informacije ter napotke glede na sogovornikove odgovore na podlagi smernic NIJZ.

V času ukrepov družbenega distanciranja je izbira pravilnega medija za ozavaščenje še toliko bolj pomembna. S tem, ko preko aktualenga vprašalnika pridobi pozornost, jo predvsem izkoristi za informiranje o preventivnih ukrepih za preprečevanje prenosa virusa.

Informacije so podane preko ilustracij na hiter, zapomnljiv in uporabniku domač način, direktno v FB Messengerju. Predvsem se osredotoči na poudarjanje ukrepa družbenega distanciranja in želi zdravim ljudem prenesti sporočilo, da je njihovo tveganje za okužbo nizko pod pogojem, da ostanejo doma.

Povod za razvoj chatbota Vid so prvi rezultati sorodnega projekta tajskega Raziskovalnega inštituta Freak lab, kjer je ekipi medicinske stroke, oblikovalcev in razvijalcev uspelo lansirati klepetalnega robota Covid19 Bot z isto namembnostjo, s katerim je v zgolj prvih 4 dneh vprašalnik rešilo več kot 100.000 ljudi. Z vodjo projekta g. Nutchanon Ninyawee smo potrdili solidarno sodelovanje in prejeli pomoč ter podporo projektu.

Dostop do chatbota

vid, facebook, koronavirus,

Z vidom je možno klepetati www.vid-bot.si ali direktno na platformi Facebook Messenger. Za delovanje potrebujete Facebook/Messenger račun.

Glavni cilji projekta

  1. Preprečevanje panike in pomirjanje javnosti, hkrati pa proaktivno ozaveščanje o osnovnih preventivnih higienskih ukrepih in nujnih ukrepih družbenega distanciranja, ki preprečujejo širjenje epidemije
  2. Prizadevanje, da uporabniki za katere je na podlagi odgovorov jasno razvidno, da niso kvalificirani za testiranje oz. hospitalizacijo, ne prihajajo na vstopne točke ali zdravstvene domove in bolnišnice in s tem razbremenitev zdravstvenih ustanov
  3. Jasno informiranje manjšega dela uporabnikov, ki so na podlagi podanih odgovorov v skupini srednjega ali visokega tveganja, kako postopajo naprej – natančni napotki za postopek samoizolacije, primeren kontakt, napotki naj ne obiskujejo ZD ali bolnišnic direktno, natančne lokacije vstopnih točk s povezavami za pot (Google Maps), v primeru da jih zdravnik tja napoti

Projekt ni zdravstveno usmerjen in se osredotoča predvsem na informiranje skupine uporabnikov, ki z gotovostjo niso kvalificirani za hospitalizacijo. Vid je na voljo vsem uporabnikom in je 100% brezplačen ter deluje po aktualnih smernicah medicinske stroke in NIJZ.

 

 notion.so
notion.so

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button