KulskoŽivljenjski slog

Znanstveni nasveti o flirtanju

7 znanstvenih nasvetov, s katerimi boš uspešno flirtal.

Brez flirtanja bi človeštvo kaj hitro izginilo iz obličja Zemlje, saj prav na tak način izražamo seksualni interes. Hkrati se s flirtanjem v očeh potencialnega partnerja dokazujemo kot primeren snubec.

Flirtanje je pomembnejše, kot se zdi na prvi pogled, a nekaterim kljub temu povzroča nelagodje in tesnobo, saj je mešanica socialnih veščin in impulzinih odzivov. Velikokrat se želja po flirtanju pojavi instiktivno, včasih pa nas pripelje tudi v nerodne družbene situacije. Da bi se jim izognili, so znanstveniki preučili flirtanje in našli 7 načinov, s katerimi boš enostavno in hitro ujel partnerja.

 

Samozavest

Dr. Ivan Joseph meni, da samozavest ni prirojena vrlina, ampak se je lahko priučiš. Obstajajo tehnike, s pomočjo katerih boš samozavestnejši: repeticija (najuspešnejši so tisti, ki flirtajo znova in znova), samo-potrditev (zavedanje, da nekaj veljaš) in moč pozitivnega doprinosa k odnosu.

 

Nasmeh

»Fake it, until you make it« velja tudi pri flirtanju. Raziskovalca iz Clark Univerze namreč pravita, da lahko neko čustvo resnično občutiš, če se pred tem pretvarjaš, da se tako počutiš. To lahko uporabiš tudi pri flirtanju, saj se boš z nasmehom na obrazu kmalu pričel zabavati, dobra volja pa se bo prenesla tudi na ljudi okrog tebe.

 

Očesni stik

Globok in dolg očesni stik je znak očitnega flirtanja.

Jodi Shulz iz Univerze v Mischiganu predlaga uporabo pravila 50/70: 50 odstotkov časa, ko govoriš vzdržuješ očesni stik, ko pa poslušaš, naj bo to 70 odstotkov časa. Če se pogostost, intenziteta in čas strmenja podaljšujejo, je to lahko znak ljubezenske naklonjenosti.

 

Telesna govorica

Tvoja telesna govorica naj bo odprta, z rameni se obrni proti sogovorcu, roke pa naj ne bodo prekrižane. Opazuj pa tudi partnerja, če so njegova stopala obrnjena proti tebi, ti namenja vso pozornost.

 

Humor

Ob smejanju se sprošča oksitocin, ki pomaga, da so nam osebe bolj všeč.

Ko se smejimo, naši možgani sproščajo oksitocin, zaradi katerega nam oseba postane všeč. Humor je zato odlično orodje za flirtanje, vendar moraš paziti, da ga uporabljaš zmerno.

 

Brez »pickup line-ov«

Študija v časopisu Sex Roles je pokazala, da pickup fraze na začetku pogovora takoj odvrnejo tako moške kot ženske. Moški sicer pravijo, da je za začetek pogovora najboljši neposreden pristop, ženske pa si želijo bolj posredni začetek pogovora.

 

Prepoznaj flirtanje drugih

Lažje reči, kot pa storiti. Ljudje v povprečju ne znamo oceniti, kdaj nas nekdo osvaja, hitro pa ugotovimo, kdaj nekoga ne zanimamo. Kljub temu je pomembno, da ločiš kako flirtajo fantje in kako dekleta.

 

Flirtanje z zavrnitvijo

Večina zgoraj naštetih nasvetov se ukvarja s tem, kako se bodo ljudje počutili v tvoji družbi in ne, kakšen moraš biti ti. Če na flirtanje gledaš s tega zornega kota, so zavrnitve manj boleče, uporabljaš pa tudi znanstvene metode, ki delujejo proti zavrnitvam.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / UK
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button