Kulsko

Igra s človekom psom dolgoročno pomaga pri učenju

Psi se dolgoročno lažje učijo, če se po učenju igrajo z lastniki, trdijo znanstveniki iz Avstrije in Velike Britanije. Kot so zapisali v strokovni reviji Animals, so učinki vidni tudi še po letu dni, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Znanstveniki so preučevali vedenje labradorcev. Ugotovili so, da je učljivost psov veliko večja, če se po aktivnem učenju z lastniki igrajo še pol ure. Učinki so vidni že v enem dnevu. Pri psih se je pokazalo, da so se učili bolje, če so se nato igrali z lastnikom.

Strokovnjaki z univerze na Dunaju ter univerze v Lincolnu pa so preučevali predvsem dolgoročni učinek in eksperiment po letu dni ponovili z istimi psi. “Rezultati kažejo, da so se psi vnovič naučili želeno. Psi v skupini, kjer so se lastniki z njimi igrali, pa so pri ponovnem učenju za isto nalogo potrebovali občutno manj časa in ponovitev ter delali manj napak,” so zapisali.

Čeprav je bil vzorec preučevanih živali majhen, so strokovnjaki prepričani, da gre za nova spoznanja, ki lahko olajšajo delo s psi. Denimo s psi, ki pomagajo slepim, ali pa službenim psom v policiji, vojski in drugih strokovnih službah.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button