Kulsko

Božični simboli, ki jih zagotovo poznaš! Kakšen pa je njihov pomen?

Božični simboli kot so smrečice, lučke, sladko pecivo in božične pesmi, so sestavni del vsakega božiča. Kakšen pa je pomen najbolj priljubljenih božičnih simbolov?

Nič ne kliče po božiču tako kot vonj po cimetu, peka božičnih piškotov, božične nogavice, okraševanje smrečice in vse kar pritiče k praznovanju. Si se kdaj vprašal, od kje izvirajo vsi ti božični simboli? Mnogi izmed njih imajo skromne začetke, ki segajo v sam izvor božiča in njegove povezave s poganskim praznovanjem okoli zimskega solsticija.

Božična drevesca

Si se kdaj vprašal, zakaj postavljamo božična drevesca? Zimzelene jelke so univerzalna zimska dekoracija: pogani so veje razstavljali kot opomin, da bo spet prišla pomlad. Rimljani so jih postavljali okoli templjev v čast Saturnu, bogu poljedelstva. Prvič pa je bila jelka kot božično drevo uporabljena v Talinu v Estoniji ali Rigi v Latviji (vsako mesto namreč zase pravi, da je pravi dom božičnega drevesa).

V 16. stoletju so nemški kristjani prinesli drevesa v svoje domove kot simbol večnega življenja. Ko se je razširila novica, da je kraljica Viktorija dala svojemu nemškemu možu, princu Albertu, postaviti božično drevo v njihovi palači, je praksa nenadoma postala vrhunec božične simbolike.

božični simboli, božič, zimski solsticij, božično drevo, venček, piškoti, pesmi, lučke
Zgodovina božičnih dreves sega še v čase poganov.

Venčki

Izdelava venčkov je priročen način za uporabo obrezkov božičnega drevesa, kar se je verjetno razvilo v Nemčiji v 16. stoletju. Simbolika vencev pa sega že v staro Grčijo in Rim, ko so zmagovalni športniki nosili listnate veje, vtaknjene v krono.

Simbol neskončnega kroga iz zimzelenih rastlin je tudi poganom, ki so praznovali zimski solsticij, obljubljal ponovno rojstvo pomladi. Kasneje so ta božični simbol prilagodili krščanskim praznovanjem z adventnim venčkom, s katerim odštevamo tedne do božiča.

božič, zimski solsticij, božično drevo, venšek, božične zvezde
Danes božične venčke najbolj povezujemo z adventnimi venčki.

Božične zvezde

Zgodba o božični zvezdi se začne v Mehiki. Tam legenda pravi, da se je skromen plevel, ki ga je revna deklica pustila kot daritev otroku Jezusu ob jaslicah, čudežno spremenil v čudovito rožo. Ameriški veleposlanik v Mehiki, Joel Roberts Poinsett, je rastline v 19. stoletju prinesel v ZDA in tako so božične zvezde postale stalne spremljevalke božiča. 

božični simboli, božične zvezde, božično drevo, lučke, božič, zimski solsticij
Božične zvezde izvirajo iz Mehike.

Lučke za božično drevo

Danes se zdi, da smo v času božiča povsem zasvojeni z lučkami na drevesu. Tradicija naj bi segala v 16. stoletje, ko naj bi teolog Martin Luther prvi prižgal ‘lučke’ na božičnem drevescu. Legenda pravi, da se je neke noči sprehajal po gozdu, ob tem pa so ga popolnoma prevzele zvezde, ki so s svojo svetlobo sijale skozi veje smreke. Ko se je vrnil domov, je za svojo družino videno poustvaril tako, da je v njihovo dnevno sobo postavil drevo in na njegove veje postavil prižgane sveče. 

božični simboli, božič, zimski solsticij, božično drevo, venček, piškoti, pesmi, lučke
Lučke na božičnem drevescu bi si naj prvi omislil Martin Luter.

Božični piškoti

Če se česa lahko naučimo iz zgodovine, je to zagotovo, da so ljudje zimske praznike vselej praznovali z dobro hrano. Starodavna ljudstva so se zbrala okoli zimskega solsticija, da bi se posladkala, preden je mrzlo vreme uničilo njihove pridelke.

In kaj imajo božični piškoti z božičnimi simboli? Peki so za praznične priložnosti uporabili drage sestavine. V tistem času so to bili maslo, mast in sladkor. Peki so začeli tudi z eksperimentiranjem z grelnimi začimbami, kot sta muškatni orešček in cimet.

božič, zimski solsticij, božično drevo, venšek, božične zvezde
Le kakšen bi bil božič brez okusnih božičnih piškotov?

Božične pesmi

Ko so Kristjani začeli poganske zimske praznike nadomeščati z božičem, so škofije po vsej Evropi zahtevale petje določenih hvalnic pri božičnih bogoslužjih. Mnogi skladatelji so želeli napisati svoje božične pesmi. Ker pa so bile vselej v latinščini, med ljudmi niso bile preveč priljubljene.

Leta 1233 je sveti Frančišek Asiški začel uprizarjati predstave o jaslicah, ki so vključevale pesmi, ki so pripovedovale zgodbo o Kristusovem rojstvu. Običajno so bile v jeziku, ki ga je občestvo razumelo, zato so tudi peli skupaj. Od takrat so božične pesmi poslušalce vselej spravile v veselo praznično vzdušje.

božič, zimski solsticij, božično drevo, venšek, božične zvezde
Kateri pa so tvoji najljubši božični hiti?

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button