KulskoPrehrana

Svetovni dan hamburgerja: Slovenci si ga najraje privoščimo v petek

V nedeljo, 28. maja, obeležujemo svetovni dan hamburgerja. Gre za izjemno priljubljeno jed, ki jo Slovenci prek Wolta, platforme za dostavo hrane in izdelkov iz trgovin, najpogosteje naročamo. Vsako tretje naročilo je namreč hamburger, ob katerem skoraj vsakič naročimo tudi krompirček. Mesto najbolj nenavadnega burgerja pa je tokrat zasedel dvojni hamburger s sirom z dodatnimi sedmimi mesnimi polpeti.

V Sloveniji imamo še vedno najraje hamburger s sirom, sledi klasičen hamburger in nato piščančji. Najpogosteje in najraje jih naročamo ob petkih v času kosila med 11. in 13. uro ter za večerjo, in sicer med 18. in 20. uro. Takoj za tem sledi nedelja, ko si jih privoščimo tudi do 21. ure. Izjema pri tem so Koprčani in Novogoričani, ki imajo raje burgerje ob torkih kot ob nedeljah. Zanimivo dejstvo je, da smo v Sloveniji največ burgerjev pojedli 18. novembra, čeprav je svetovni dan burgerja 28. maja. Tudi sicer jih največ naročimo novembra in marca.

hamburger

Sicer jih v Sloveniji naravnost obožujemo, kar priča tudi podatek, da na platformi Wolt skoraj 20 % vseh restavracij predstavljajo ponudniki s hamburgerji. Teh je sicer največ v Ljubljani, medtem ko je delež ponudnikov, ki ponujajo hamburgerje najvišji na Štajerskem, in sicer v Velenju.

hamburger

K burgerju si najraje naročimo še dodatno meso in sir

Slovenci imamo očitno radi kombinacijo mesa in sira. Ne le da je hamburger s sirom najbolj priljubljen, tudi kot dodatek k hamburgerju, ki že ima meso in sir, najraje naročimo še dodatno meso in dodatni sir. Slednje potrjujejo tudi v Parku Žibert, kjer so pripravili najbolj nenavaden burger doslej. Uporabnik je namreč naročil dvojni hamburger s sirom in mu dodal dodatnih sedem mesnih polpetov. Tako je nastala devetnadstropna mesna kreacija. Poleg omenjenih dveh dodatkov pa so v Sloveniji najbolj priljubljeni slanina, jajce in karamelizirana čebula. Najmanj priljubljeni dodatki so še vedno kisle kumarice in paradižnik, te pogostokrat raje kar umaknemo.

hamburger

Trend: Rastlinske alternative mesnim izdelkom in brezglutenske bombetke

Vse bolj so priljubljene tudi vegetarijanske in veganske alternative, saj je približno vsak 20. hamburger, ki ga uporabniki naročijo na platformi Wolt, vegetarijanski ali veganski. S tem se strinjajo tudi ponudniki. Jan Maček, vodja Kavarne Tiskarne, pravi: »Zanimanje za burgerje na rastlinski osnovi se povečuje. V zadnjem obdobju opažamo, da vse več ljudi povprašuje tudi po brezglutenskih bombetah, velikokrat pa prejmemo naročila za burgerje brez kruha.«

hamburger

Skoraj vsak hamburger spremlja krompirček

Raziskava kaže, da krompirček ostaja zvest spremljevalec hamburgerjev. Privoščimo si ga namreč ob skoraj vsakem naročilu hamburgerja, in sicer v prav vseh oblikah in okusih – od ocvrtega do praženega, od navadnega do sladkega, z dodatki in brez. Sicer se tudi burgerji prilagajajo sezonam in Slovenci nadvse obožujemo »omejene izdaje« burgerjev, ki so na voljo le določen čas v letu. Eden takšnih je Alora iz Kavarne Tiskarne, ki brbončice poleg kakovostnega mesa in bombete razvaja še z okusi dimljene mocarele, majoneze s tartufi, sotiranih šampinjonov, rukole in karamelizirane čebule.

Piardigma / KČ
Piardigma

Sorodni članki

Back to top button