FotoPrehranaVideo

Kuharska delavnica je zaključila projekt Aktivna študentska pomlad

Ko postaneš študent, si najbolj navdušen nad subvencionirano študentsko prehrano oz. študentskimi boni. Kmalu pa tudi v Mariboru zmanjka novih restavracij, zato se moraš podati v kuhinjo. Kuharska delavnica je poskrbela, da ti prehod ne bi povzročal preveč težav.

Si eden tistih, ki obožujejo hrano, vendar jo samo redkokdaj pripravijo doma? Ali pa nekdo, ki mu bolje kot žlica služi kuhalnica? Ne glede na to, kje se najdeš, Oddelek za socialna in zdravstvena vprašanja ŠOUM je tokrat poskrbel za oba tipa ljudi. V sodelovanju z Višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem Maribor (VSGT) se je organizirala kuharska delavnica, ki je študente popeljala v svet vrhunskih okusov in vonjev.

Enostavno, a zelo okusno

Bodoči kuharji smo se zbrali v kuhinji VSGT, kjer so nas pozdravili predavateljica na šoli, Mojca Polak in trije študenti VSGT. Polakova nam je razdelila recepte, razložila vsako izmed jedi in nas kaj hitro napotila za delovne pulte. Razdelili smo se v skupine po tri in dobili vsak svojo zadolžitev.

Mojca in študent Jure Dretnik sta pripravila enostavne recepte, pri katerih sta skušala ugoditi študentski denarnici in pomanjkanju kuharske opreme v študentskem domu. Jedi so bile sestavljene iz malo sestavin, ki so na voljo v vsaki trgovini in so vsem dobro znane.

Kuharska delavnica
Hitro smo zavihali rokave in napolnili kuhinjo na VSGT.

Kuharska delavnica se je lahko začela. Za predjed smo pripravili juho iz mladega graha s sirom, ki smo ji dodali skrito sestavino v obliki martinija, vrh pa dekorirali z mlečno peno. Iz le dveh sestavin je ena izmed skupin ustvarila gobovo pašteto, ki jo lahko uporabiš kot prigrizek na študentski zabavi. Med zdrave predjedi smo uvrstili tudi špinačno omako, v katero smo pomakali rdečo papriko in korenje.

Hamburgerji z bučkami

Med glavne jedi sta Mojca in Jure uvrstila mini hamburgerje, ki namesto pleskavice vsebujejo polpet z bučkami in sirom. Iz krompirjevega testa smo pripravili tudi domače njoke z mlado špinačo in paradižnikom. Za tretjo glavno jed smo namesto riža skuhali ješprenj in ustvarili ričoto, ki smo ji dodali zelenjavo in gobe.

S hitrima, a okusnima sladicama smo poskrbeli tudi za sladkosnede. Pripravili smo ohlajen kanten iz kutinega soka (ali jabolčnega), jabolk, malin in agarja, ki smo ga posuli z lešniki. Drugo sladico pa smo sestavili iz domačih granol, grškega jogurta in jagodnega preliva. Hitro, enostavno in zelo okusno.

Na koncu smo ob dobri hrani uživali še v kozarcu penine.

Seveda se kuharska delavnica ni mogla končati brez degustacije pripravljenih jedi. Najprej smo vse skupaj lično servirali in postavili na pult, še enkrat preleteli recepte, nato pa z užitkom degustirali pripravljeno. Ob kozarcu penine z malinami smo zaključili, da je bila kuharska delavnica več kot uspešna. Naj te torej ne preseneti, če bo iz študentskih domov dišalo po kateri izmed jedi.

 

 Urška KUR
 Boris OČKERL
ikona snemalec Vid JERČIČ

Urška Jakopin

Urednica

Sorodni članki

Back to top button