FotoVideoZabava

Študentski Bogračfest znova v Mariboru

Najboljši bograč je skuhala ekipa Študentskega sveta Fakultete za strojništvo

Klub študentov Lendava že od leta 2004 redno organizira Študentski Bogračfest, ki na enem mestu združi ljubitelje odlične kulinarike, zabave in rujne kapljice. Vsako leto pa dogodek popestri tudi spremljevalni program. Nazadnje smo se zbrali na prvi zimski različici Bogračfesta, ki pa ni bil zato nič manj uspešen.

Kurjenje ognja in rezanje čebule za bograč

Dostopovci smo tudi letos poprijeli za kuhalnico in kotel ter sami pripravili to tradicionalno lendavsko jed. Prijavljene ekipe smo se opoldne zbrale med zelenico in Univerzitetnim športnim centrom Leona Štuklja, kjer so nas že čakale mize. Vsaka ekipa je na začetku dobila svoj kotel in škatlo s sestavinami.

Po pozdravu in nagovoru župana Lendave Janez Magyar, smo lahko pričeli s kuhanjem. Prvi korak do dobrega bograča je veliko čebule, ki jo moraš dobro prepražiti. Za to pa potrebuješ ogenj, ki nam je v celotnem procesu delal še največ težav, a po nekaj poskusih smo vendarle zakurili.

Bograč je sestavljen iz treh vrst mesa: govedine, divjačine in svinjine. Prva v kotel roma govedina, ki se pripravlja najdlje. Nato ji sledita divjačina in svinjina, za njima pa rdeča paprika v prahu, ki jedi doda barvo. Obvezne sestavine so še začimbe, na kose narezan krompir in vino. Podrobnejši recept pa lahko najdeš tukaj.

16. Študentski Bogračfest | Za dober bograč so potrebne dobre sestavine.
16. Študentski Bogračfest | Glavni kuharji so pridno mešali in pokušali svoj bograč.
16. Študentski Bogračfest - Zmagovalci | Najboljši bograč so skuhali študenti Študentskega sveta Fakultete za strojništvo.
16. Študentski Bogračfest - afterparty | Za dober nočni afterparty pa so poskrbeli Blue Planet in Poskočni muzikanti.

  Potrpljenje in druženje 

  Priprava bograča je dolgotrajen proces, zato ga na Bogračfestu spremlja veliko dogajanja. Seveda ni manjkalo glasbe, ki jo je ves dan vrtel DJ Toni Božanski, druženja in spoznavanja novih ljudi ter odlične kapljice. Neučakani so lahko bograč in druge lendavske jedi kupili ter se najedli predčasno, drugi pa so počakali, da so študentski klubi in društva skuhala svoje mojstrovine.

  16. Študentski Bogračfest je bil zelo dobro obiskan, zato je bila tudi konkurenca ostra. Po dobrih štirih urah kuhanja je vsaka ekipa vzorec svoje jedi odnesla na ocenjevanje, kjer so jih že čakali lendavski strokovnjaki za oceno kakovosti bograča. Po podrobnem pregledu jedi, ki je trajal več kot eno uro, je komisija razglasila najboljše tri študentske bograče tega leta.

  1. mesto: Študentski svet Fakultete za strojništvo
  2. mesto: Društvo mladih Dobrovnik
  3. mesto: Klub mariborskih študentov

  Kotel za najboljši bograč so si tako prislužili študentje ŠS Fakultete za strojništvo, ki so po mnenju komisije najboljše pripravili tradicionalni bograč in zanj uporabili najbolj zanimive skrivne sestavine. Proslavljanje in afterparty sta se nato nadaljevala kar v Kaosu in na Štuku, kjer so za dolgo noč poskrbeli Blue Planet in Poskočni muzikanti.

   Urška KUR
   Vid JERČIČ
  ikona snemalec Miha HORVAT

  Urška Jakopin

  Urednica

  Sorodni članki

  Back to top button