GlasbaZabava

Peli smo stare pesmi in jedli dobro hrano – Balkan day z Letećim odredom

Čevapčiči, burek, rakija - kaj še potrebuješ na študentski torek? Kaj pa če dodaš še ščepec folklore in Leteći odred? No, potem imaš pa pravi Balkan day.

Nekega dne je na deževni torkov večer zadišalo iz Štuka. V študentsko dnevno sobo so se prišle namreč predstavit kulinarične dobrote in plesne poslastice držav bivše Jugoslavije: Slovenije, Srbije, Hrvaške in Makedonije. Za pravi zaključek Balkan večera pa je poskrbela skupina Leteći odred.

Za večerno dogajanje potrebuješ dobro podlago

Za vse zveste Štukove “torkeraše” je tokrat Študentska organizacije Univerze v Mariboru poskrbela že zgodaj. Balkan day je namreč otvorila kulinarična poslastica jedi iz Slovenije, Srbije in Makedonije. Slovenskih specialitet smo sicer vsi vajeni, a včasih prija kakšna čajna klobasica ali pa košček Gorenjke. Za resnične balkanske specialitete pa sta poskrbeli Srbija in Makedonija. Tam se je dalo dobiti vse od bureka do čevapčičev, če pa je kdo svoj torek želel začeti zgodaj, je lahko spil tudi kozarček rakije.

Za kulinarične dobrote so poskrbele Slovenija, Srbija in Makedonija. Okusne hrane tako ni manjkalo.

Mi plešemo cel dan in noč

Plesni spektakel se je začel že ob osmi uri, ko so Štukovo dvorano preplavili plesni ritmi kola. Plesalci Akademske folklorne skupine Študent, Srpskega kulturnega društva Maribor in Centra tradicionalne kulture Varaždin so poskrbeli, da se je oder zatresel, še preden je nanj stopil Leteći odred. Obiskovalci so tako lahko uživali v ritmih folklorne glasbe in se prepustili plesnim ritmom. Kdor pa si je zaželel, se je lahko še sam malo zavrtel. Če le ni želel svojih korakov prihraniti za dolgo noč, seveda.

Plesalci folklornih skupin iz Slovenije, Srbije in Hrvaške so poskrbeli za uvod v večerno dogajanje.

Štuk po torkovo

Ni torek, če ga ne preživiš v študentski dnevni sobi in tudi tokrat ni bilo nič drugače. Glasba, ki sicer ni del življenja generacij, ki so jo tokrat prišle poslušat, je napolnila vsak kotiček dvorane in ni se našlo grlo, ki je ne bi znalo prepevati. Brezčasna Ružica, je gotovo donela večkrat, medtem ko so klasike, ki drugače pripadajo skupinam Bijelo dugme in Prljavo kazalište, prav tako našle noge, ki so jih odplesale.

Leteći odred pa je poskrbel, da se je na Štuku še pelo in skakalo pozno v noč.

Marina BAJIĆ
Marcel VRBNJAK
ikona snemalec Nejc VEHOVEC

Marina Bajić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button