Zabava

Farming Simulator League – ešportna liga v simulaciji kmetovanja

Si že slišal za ešportno ligo, v kateri adrenalin po žilah igralcev in gledalcev poženejo velike mašine in stiskanje bal? Naj ti predstavimo igro Farming Simulator.

Digitalno, a tako zelo resnično

Farming Simulator je serija video iger, ki jo je razvil Giants Software, izdal pa Focus Home Interactive. Gre za miselno igro, v kateri je naloga igalca skrbeti za svojo kmetijo in upravljati razna vozila ter stroje. Lokacije v katerih lahko igramo so vzete iz resničnega sveta in temeljijo na ameriškem in evropskem okolju. Farming Simulator ponuja realistično izkušnjo, v kateri lahko kmetujemo, redimo živino, gojimo ter prodajamo pridelke.

Franšiza o kmetovanju je neverjetno plodna. Od leta 2008 je bilo izdanih kar 11 naslovov za osebne računalnike in 5 za mobilne naprave. Skupno je bilo prodanih več kot 25 milijonov kopij za osebne računalnike ter 90 milijonov prenosov na mobilne naprave. In zanimanje ne upada.

 

Uspešnost Farming Simulatorja

Zadnja igra v seriji Farming Simulator 22 je v prvem tednu od izida prodala več kot 1,5 milijona izvodov. Slaba dva meseca po izidu se samo preko platforme Steam svoji digitalni kmetiji posveča okrog 33.000 aktivnih igralcev. Rekordno število sočasnih igralcev v 24-urah je bilo nekoliko več kot 55.000, najvišje število aktivnih igralcev pa se je zavihtelo do 96.400.

Priljubljenost takih iger ni težko razumeti. Uporabnikom ponujajo mir, predvsem pa zadovoljstvo po dobro opravljenem delu.  Igralcem odgovarja tudi določena mera težavnosti igre. Všeč jim je izziv. Radi preizkusijo svojo spretnost, predvsem v kombinaciji z drugimi in morda ravno v tem tiči razlog, za uspešnost tekmovalnega aspekta simulacijskih video iger.

Od razvedrila do ešportne lige

Začetki tekmovalnega aspekta igre izhajajo iz verzije Farming Simulator 17, v kateri so igralci za zabavo prirejali prijateljska tekmovanja v zlaganju bal. Aktivnost je bila predstavljena kot razvedrilo na kmetijskih dogodkih, med katerimi je bil tudi sejem AgriTechnica v Nemčiji, kjer so razvijalci prvič opazili ešportni potencial svoje igre.

Kmalu za tem je nastala liga Farming Simulator League (FSL). Pravila so enostavna: ekipe s kombajni požanjejo pridelek, ga napravijo v bale z balirnimi stroji, nato pa bale odpeljejo do skednja, kjer se podeljujejo točke.

Vsaka igra traja 15 minut in čeprav se na prvi pogled premisa zdi nevznemirljiva, postane z vsako preteklo minuto dogajanje vedno bolj intenzivno. Igralci tekmujejo na preslikanem terenu, kjer je vsaki ekipi podeljeno svoje žitno polje, ki ga morajo obdelati, skedenj v katerega odlagajo bale in vasica, v kateri lahko prodajo svoj pridelek. Vsako uspešno dejanje se točkuje. Dejstvo, da igralci lahko vplivajo na svoje nasprotnike, pa igro naredi toliko bolj vznemerljivo.

Različne cone zemljevida so namreč povezane z mostovi, ki se dvigajo in spuščajo istočasno za obe ekipi. Dodatno si je med igro mogoče priboriti bonus, ki pomnoži vrednost novo pridobljenih točk, v samem začetku igre pa je nasprotno ekipo mogoče takoj premagati, če med tekom do vozil s soigralci zasedeš vse kombajne ali balirne stroje.

Zavidljiv nagradni sklad

FSL je pred kratkim zaključil svojo tretjo tekmovalno sezono, ki so jo omogočile igričarske znamke kot sta Intel in Noblechairs, ter kmetijsko usmerjena podjetja. Veliko finale lige je potekalo v začetku decembra v Švici s skupnim nagradnim skladom 100.000 evrov. Tako kot sponzorji so tudi tekmovalci deležni podpore s strani gaming in kmetijskih znamk. Zadnjo sezono je zmagala ekipa, ki jo je ustanovilo podjetje za proizvodnjo koles za kmetijsko opremo Trelleborg.

Z vse večjo priljubljenostjo Farming Simulator iger, popularnost FSL lahko samo še raste. Tisto, kar tekmovanje loči od vseh drugih je nenasilna tekmovalna vsebina, ki poleg nekoliko drugačnega profila igralcev pritegne tudi nov profil sponzorjev, takih, ki jih morda šport, MOBA ali strelske igre ne zanimajo.

Farming simulator v Sloveniji

Navdušenje nad simulacijo kmetovanja je jasno pričakovati tudi pri nas. S pomočjo modifikacij lahko svojo kmetijo prenesete kar v Slovenijo. Izbirate lahko med Malensko vasjo in Dravskim poljem, pri obdelavi vašega novega zemljišča pa si lahko pomagate s stroji domače izdelave SIP, Tehnostroj in Gorenc. Modifikacije žal niso dovoljene med tekmovanji, lahko pa vam brez težav popestrijo samostojno igranje.

Sorodni članki

Back to top button