Zabava

Prvi trivia večer tega študijskega leta v barvah slovenske zastave

Na Štuku se je odvil prvi trivia večer letošnjega študijskega leta in hkrati prvi trivia večer v živo od leta 2020. V poznavanju naše lepe države se je preizkusilo 20 ekip, ki so v študentski oktober vstopile v duhu znanja, obarvanega z zabavo. Najbolje se je izkazala skupina Jabolko, ki je dosegla prvo mesto.

Z novim študijskim letom se začenja tudi klasično dobro staro študentsko dogajanje. Tako so dvorano Štuk ponovno zapolnili “študentski možgančki”. Na trivia večer se je prijavilo 20 ekip, vsaka z največ 4 člani, ki so se med seboj pomerile v znanju o Sloveniji.

Vprašanja so bila razdeljena v šest sklopov – vsakega je sestavljalo 10 vprašanj o posamezni tematiki, povezani s Slovenijo. Za organizacijo je tudi tokrat poskrbela Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM), natančneje Oddelek za univerzitetno politiko in izobraževanje, ki že tradicionalno organizira trivia večere.

Trivia, trivia night, ŠOUM, Štuk, Slovenija, Oddelek za univerzitetno politiko in izobraževanje, zgodovina Slovenije, šport
Vsak sklop vprašanj je sestavljalo še 11., dodatno vprašanje, ki je preverjalo znanje o ŠOUM-u.

Udaren in napet začetek tekmovanja

Po pozdravu in hitri obrazložitvi pravil – večer je povezoval stari znanec Štuka Vid Hrovat – se je tekmovanje začelo s prvim sklopom vprašanj. Ta so se navezovala na kriminalne zgodbe Slovenije. Od afere odrezana roka do zloglasnih slovenskih kriminalcev in političnih afer akterjev, ki še danes krasijo vrhove slovenske politične scene.

Zgodovina Slovenije – od Karantanije pa vse do uvedbe evra

Sledil je drugi sklop, ki je pri tekmovalcih preverjal znanje zgodovine. Iz slike so tekmovalci morali prepoznati “stolček” ustoličevanja karantenskih knezov, knežji kamen, se spomniti leta, ko so tolarje zamenjali evri, in čas zavrteti nazaj v 16. stoletje, do izdaje Trubarjevega Katekizma.

Tretji sklop poslastica za ljubitelje naravoslovja

V tretjem sklopu so preverjali znanje geografije in naravne dediščine Slovenije. Podali smo se 160 metrov globoko pod zemeljsko površje, v Velenje, kjer si lahko privoščimo večerjo, omenili lipicance, ki jih občuduje celo britanska kraljica, in opevali najvišji dimnik v Evropi, dimnik termoelektrarne v Trbovljah.

Trivia, trivia night, ŠOUM, Štuk, Slovenija, Oddelek za univerzitetno politiko in izobraževanje, zgodovina Slovenije, šport | Nagradni sklad Trivia večera so donirala podjetja Radenska, Jack & Joe Steak and Burger Club, Cantante café Tabor in Europark Maribor.
Trivia, trivia night, ŠOUM, Štuk, Slovenija, Oddelek za univerzitetno politiko in izobraževanje, zgodovina Slovenije, šport | Ker za tovrstno možgansko delo ne moreš biti niti lačen niti žejen, pa je za kokice poskrbel Maribox.

  “Slovenec sem, tako je mati d’jala…”

  In nastopil je čas za slovensko narodno zavest! Tekmovalci so se pomerili v poznavanju slovenskih pregovorov, legend, motivov slovenskih evrskih kovancev in narečnih izrazov. Omenjena je bila tudi dobro poznana turistična promocija s sloganom “Slovenija moja dežela” in podobnost treh velikih slovenskih umetnikov, Jožeta Plečnika, Ivana Cankarja in Riharda Jakopiča. Brki.

  Še en ponos slovenskega naroda – šport

  V petem sklopu se je vse vrtelo okoli slovenskega športa. Od maskote Foksija, prvega slovenskega igralca v ligi NBA, Marka Miličića, pa vse do naših nacionalnih športnih barv – modre, bele in zelene.

  In za konec še odlična slovenska kulinarika

  Zadnji, šesti sklop, je zadeval slovensko kulinariko. Izvedeli (ali ponovili) smo kaj so za malico jedli rudarji, se spomnili dobrot, ki jih prinašamo k žegnju, in obnovili znanje o nekaj tradicionalnih slovenskih jedeh.

  Trivia, trivia night, ŠOUM, Štuk, Slovenija, Oddelek za univerzitetno politiko in izobraževanje, zgodovina Slovenije, šport
  Prvo mesto prvega letošnjega trivia večera je osvojila ekipa Jabolko – na fotografiji z maskoto ŠOUM-a, Šoumkotom.

  Finale večera je predstavljala razglasitev zmagovalca s podelitvijo nagrad, ki so jih podarile sponzorske organizacije. Tretje mesto je s 44 točkami osvojila ekipa Franfunter party, drugo mesto, s 46 točkami, ekipa SŠ EPF, veliki zmagovalci pa so bili Jabolko s 47 točkami.

  Sara VOCOVNIK
  Sara VOCOVNIK

  Sara Vocovnik

  Novinarka

  Sorodni članki

  Back to top button