Kulsko

Disney pred občinstvom prikazal pravi “lightsaber”

Lightsaber, ikonični rekvizit filmov Vojne zvezd. Vsak pravi oboževalec si ga želi, a le nekaj je takšnih, ki pravzaprav pridejo blizu temu, kar je mogoče videti v filmih. Zdaj pa je bila razkrita nova različica.

Disney je na tehnološkem, filmskem in glasbenem festivalu South by Southwest (SXSW) pokazal pravi lightsaber. V videu, ki je zaokrožil po spletu, je mogoče videti, kako predsedujoči v Walt Disney Parks in Resorts Josh D’Amaro prižge napravo pred množico.

Disneyjev patent

Več uporabnikov Twitterja je opozorilo na patent, ki naj bi bil narejen za to različico naprave. V skladu s patentom “naprava za meč z vlečnim, notranje osvetljenim rezilom” uporablja motorje, ki odvijejo “rezilo”, napolnjeno s trakom prilagodljivih luči, skritih v ročaju.

“Naprava vključuje dva dolga plastična polvaljnika, ki sta zvita pravokotno na dolžino meča. To ustvarja kompaktne jeklenke materiala majhne prostornine, ki so lahko zvite na tuljavi v držalu,” pojasnjuje patent, ki vsebuje tudi dizajn za napravo . “Za podaljšanje rezila motor v ročaju odvije člane telesa rezila iz tuljave. Vsak član gre skozi vodilo, ki tvori rezilo. S tem se, ko zapuščajo držalo, polcilindrični člani telesa rezila ugnezdijo skupaj. Če želite rezilo ugasniti, se proces obrne.”

Lightsaber že v uporabi

Lightsaber se uporablja na razstavah v Disney Worldu, trenutno pa ni v prodaji za javnost. Zaradi varnostnih skrbi pa seveda lightsaber tudi ne bo prerezal skozi vas, kot to počnejo v filmih Vojne zvezd.

Omembe vreden je tudi dosežek amaterskega YouTuberja, ki je ustvaril zložljiv lightsaber. Ta je lani vstopil celo v Guinnessovo knjigo svetovnih rekordov. Alex Burkan, ki vodi YouTube kanal Alex Lab, je ustvaril napravo, ki lahko proizvaja metrsko dolgo plazemsko rezilo. 2.800-stopinjsko rezilo lahko celo prereže jeklo.

“Ključna komponenta mojega lightsaberja je elektrolizer,” je za Guinnessov svetovni rekord pojasnil Burkan. “Elektrolizer je naprava, ki lahko ustvari ogromno količino vodika in kisika in stisne plin brez mehanskega kompresorja.”

Vendar za razliko od pravega svetlobnega meča ali tistega, ki ga je pokazal Disney, rezilo s polno močjo deluje le približno 30 sekund. Zaradi tega so lightsaber bitke zelo kratke, razen seveda, če se dogajajo v bližini polnilnih točk. Burkan je še dodal: “Včasih ti lightsaber eksplodira v roki zaradi bliskavice vodika.”

DOSTOP.si / MB
Unsplash
ikona snemalec Twitter, YouTube

Sorodni članki

Back to top button