KulskoZdravje

Lepote ne gledamo, ampak jo občutimo

Nova raziskava pravi, da je lepota občutek in ne to, kako izgledaš

Lepotni standardi so del našega življenja že od rojstva, ne glede na naš spol. Kaj pa pravzaprav mislimo, ko rečemo, da je nekaj lepo?

Nova študija, objavljena v znanstveni reviji Current Biology, pravi, da je lepota občutek in ne način, kako stvari izgledajo. Vsak jo dojema drugače in vsak se lepo počuti na drug način.

Niti dobra obleka ali makeup po mnenju raziskovalcev nista sinonim za lepoto.

 

Lepota se začne v tvoji notranjosti

Ne glede na to, kako klišejsko zveni ta stavek, se raziskovalci iz Univerze v New Yorku z njim ne bi mogli strinjati bolj. Lepota ne pride z lepimi oblačili in makeup-om, ampak se pokaže skozi tvoj nasmeh in dobro počutje. Je tisti izjemen občutek, ki ti ga dajo vsakdanje stvari in ki se ga nalezejo vsi okrog tebe. Lahko pa je tudi trenutek, ki te prevzame in navda z lepoto. V takih momentih se boš počutil lepo in takšnega te bodo videli tudi ostali.

Lepoto lahko občutiš vsak dan, vendar si zanjo odgovoren sam. Zate imamo nekaj predlogov, da jo boš lažje našel.

 

1.    Vzemi si čas za meditacijo.

Zapri oči in zadihaj, ne glede na to, kje se nahajaš. S prepono globoko zajemi zrak in ga izdihni skozi nos. Izloči zunanje zvoke pogovorov, okolice, glasbe in se osredotoči na to, kako se počutiš. Nato zaznaj, kakšno je tvoje počutje in čez nekaj časa normalno nadaljuj dan.

Živi drugačno življenje in se ne oziraj na to, kar od tebe pričakuje družba.

Le nekaj minut meditacije v dnevu ti bo pomagalo pri čustveni stabilnosti in notranjem zadovoljstvu. Izkoristi tisti petminutni odmor med predavanji ali med delom in se umiri, nekajkrat globoko vdihni ter izključi zunanji svet. Z malo vaje boš prepoznal stvari, ki te spravijo v dobro voljo in jih lažje vključil v vsakdan.

 

2.    Ustvari kaj kreativnega (z rokami).

Rad rišeš ali barvaš? Poskusi zaposliti svoje možgane in roke s kreativnimi aktivnostmi, kot so šivanje, risanje, pisanje ali pa samo čečkanje. Na tak način se boš sprostil, zagotovo pa boš občutil tudi lepoto. Ne oziraj se na to, ali imajo tvoje umetnine smisel ali ne, daj domišljiji prosto pot in ustvari nekaj edinstvenega.

Lepoto boš najlažje občutil med ustvarjanjem s svojimi rokami.

 

3.    Živi avtentično življenje.

Zavedaj se, da na svetu ni nobenega, ki bi ti bil enak. Ti si ti in nikogar ni, ki bi ti lahko to preprečil. Ni treba, da izpolniš vsa pričakovanja, ki jih ima družba od tebe. Bolj kot bo tvoje življenje tvoje, bolje se boš počutil in v stvareh lažje našel lepoto. Avtentičnost se začne z zavedanjem obnašanja do ljudi okrog tebe. Ne skrivaj se za željami in prepričanji, ampak bodi do svojih najbližjih, do prijateljev, do šefa in vseh ostalih, kot si.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / UK
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button