Šport

EP za rokometašice: po hudem boju poraz proti Norvežankam

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je v drugem krogu drugega dela evropskega prvenstva izgubila proti Norveški s 23:26 (15:16). Slovenija se bo v sredo, 16. novembra, v Stožicah ob 15.30 pomerila z Madžarsko.

Slovenske rokometašice so prikazale novo srčno in bojevito predstavo. Po hudem in neizprosnem boju pa so pred 5648 gledalcev, kar je rekord na ženskih reprezentančnih tekmah, na koncu morale priznati premoč osemkratnim evropskim, štirikratnim svetovnim in dvakratnim olimpijskim prvakinjam iz Norveške.

Po drugem porazu na turnirju, pred tem so klonile še proti Švedinjam, zato pa so premagale Danke, Srbkinje in Hrvatice, se njihove sanje o najbolj prestižnih tekmah na prvem evropskem prvenstvu v treh državah še niso povsem končale, a so odvisne tudi od razpletov drugih dvobojev v ljubljanski skupini I.

So pa na lepi poti, da rokometašice izboljšajo doslej najboljšo uvrstitev slovensko uvrstitev na zaključnih turnirjih stare celine – deveto mesto z EP na Madžarskem 2004.

V skupini I je v vodstvu Norveška z osmimi točkami, Danska jih ima šest, Slovenija štiri, Švedska (tekma manj) in Hrvaška po dve, Madžarska (tekma manj) pa je brez točk. Drevi ob 20.30 bo na sporedu še tekma med Švedsko in Madžarsko.

Do konca tekme je bilo napeto

Adžićeve varovanke so sijajno odprle obračun z imenitnimi Norvežankami. V uvodnih desetih minutah so povsem zasenčile papirnate favoritinje dvoboja. Po 10. minuti, ko so naše vodile s 6:3, so Norvežanke vzele minuto odmora.

Po njej se je razmerje moči povsem spremenilo. V uvodnih minutah malce nezbrane skandinavske rokometašice, ki so zapravile nekaj čistih strelov, so v naslednjih štirih minutah izenačile na 6:6. Do konca polčasa se je odvijal enakovreden boj. Za slovenski stik z Norvežankami je najbolj zaslužna 31-letna desna zunanja ostrostrelka Ana Gros, ki je na letošnjem turnirju presegla doslej rekorden dosežek Tanje Oder (686) v številu reprezentančnih golov.

Slovenke so se na veliki odmor odpravile z najmanjšim možnim zaostankom (15:16). V drugi polovici tekme niso bile le konkurenčne imenitnim severnjakinjam, v nekaterih obdobjih so jih povsem zasenčile in jim do zadnjega zvoka sirene dihale za ovratnik.

Vnovič je bila ključna sijajna obramba, gostiteljice med 39. in 47. minuto sploh niso prejele gola. Do zadnjega zvoka sirene se je na stožiškem igrišču odvijal neizprosen boj za vsak košček igrišča, Slovenke pa so nazadnje vodile v 51. minuti, ko je Barbara Lazović zadela za 21:20.

V prelomnih trenutkih dvoboja so Norvežanke le uveljavile svoje izkušnje z največjih rokometnih bitk in na koncu slavile s tremi goli razlike.

A največji aplavz je po tekmi pripadel Slovenkam, gledalci so z ovacijami nagradili njihovo novo sijajno predstavo na letošnjem turnirju. V slovenski reprezentanci je bila najbolj učinkovita Ana Gros s petimi goli. Nataša Ljepoja je prispevala štiri, Valentina Klemenčič, Elizabeth Omoregie in Tamara Mavsar pa po tri gole.

Slovenija bi se še lahko uvrstila v polfinale

Predpogoj za preboj Slovenk v polfinale – na sporedu bo v petek, 18. novembra, v Ljubljani – je, da v zadnjem krogu premagajo Madžarke. Nato pa mora Danska izgubiti proti Norveški, Švedska pa proti Hrvaški izgubiti ali z njo remizirati. V tem primeru bi se Slovenija po številu točk izenačila z Dansko, a je v prednosti zavoljo zmage v skupinskem delu v Celju z 28:26.

V primeru enakega števila točk med Slovenijo, Dansko in Švedsko bi slovenska reprezentanca v skupini I osvojila četrto mesto. Proti Švedski je namreč visoko izgubila z 22:33, medtem ko je bila Danska v skupinskem delu boljša od Švedske s 25:23.

STA
Facebook RZS

Sorodni članki

Back to top button