Šport

EP za rokometašice: Slovenke na prvi tekmi z zmago, včeraj nemočne proti Švedinjam

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je odigrali prvi dve tekmi letošnjega evropskega prvenstva v Sloveniji, Črni gori in Severni Makedoniji. Na petkovi uvodni tekmi skupinskega dela je premagala rokometno velesilo Dansko, včeraj pa je bila nemočna proti Švedinjam.

Izenačena tekma proti Dankam

Slovenske rokometašice so se na uvodni tekmi domačega evropskega prvenstva prikazale v najlepši možni luči. Po srditem boju za vsak košček igrišča so v mestu grofov na kolena položile Danke, ki so jih mnogi rokometni strokovnjaki pred začetkom letošnjega turnirja stare celine uvrščali v najožji krog favoritinj za kolajne.

Izbranke črnogorskega strokovnjaka na slovenski klopi Dragana Adžića so obračun začele brez strahu. V šesti minuti so resda zaostale za dva gola (1:3), a nato le strnile svoje vrste in imele v 13. minuti dva zadetka prednosti (8:6).

Po prvi polovici tekme so sicer zaostajale s 13:15, ampak so bile v drugem polčasu znova povsem enakovredne Dankam. Po golu Tamare Mavsar so Slovenke v 41. minuti znova povedle z 19:18, tehtnica pa se na eno ali drugo stran ni prevesila vse do končnice izenačenega in napetega obračuna.

Slovenke, ki so lep del drugega polčasa odigrale brez Ane Gros, so unovčile svojo brezkompromisno igro in v 54. minuti s sedemmetrovko vodile že za tri gole (26:23). V končnici niso popustile niti za ped, obramba je bila še naprej granitna. V 57. minuti so se jim Danke približale na gol zaostanka (25:26), a slovenske rokometašice so bile tudi v samem finišu zbrane in preudarne ter na kolena položile trikratne evropske prvakinje z Danske.

Švedska je pokazala odlično igro

Slovenija je v uvodnih minutah imela predvsem težave v napadu, nikakor ni našla načina, da bi prebila granitno švedsko obrambo. A tudi po zaostanku 0:3 jo ni zajela panika, v 10. minuti so domačinke izenačile na 3:3. A Švedinje, ki so v primerjavi z Dankami prikazale veliko hitrejšo igro, so znova udarile z vsemi silami. V naslednjih dveh minutah so prednost znova povišale na tri gole (3:6).

Po minuti odmora so dekleta izničila zaostanek in izenačila na 10:10. Po švedski minuti odmora so Slovenke zaigrale še bolje, dvorana Zlatorog pa je “eksplodirala” v 24. minuti, ko je Abina zadela za prvo slovensko vodstvo na tekmi z 12:11.

Do konca prve polovice tekme so Slovenke kljubovale Švedinjam. Na veliki odmor so se podale z najmanjšim možnim zaostankom (13:14), v peti minuti nadaljevanja pa je primanjkljaj narasel na tri gole (14:17).

Drug polčas se je nadaljeval v prid Švedinjam. Hud boj proti telesno višjim in močnejšim severnjakinjam je Slovenkam vzel preveč moči, v napadu so začele delati začetniške napake, njihove tekmice pa so to kazovale. V 41. minuti so jih pahnile v hud položaj, potem ko so prvič na dvoboju zaostale za šest golov (16:22).

Do konca tekme niso bile več kos svojim tekmicam na drugi strani igrišča. V 48. minuti je njihov zaostanke že znašal devet golov (17:26) in jasno je bilo, da bo odločitev o napredovanju v drugi del tekmovanja padla na torkovi tekmi proti Srbkinjam.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rokometna zveza Slovenije (@rzs_si)

STA
Facebook

Sorodni članki

Back to top button