Šport

Uefa bo pričela uporabljati optični sledilni sistem za prepovedan položaj

Evropska nogometna zveza (Uefa) je objavila, da bo od skupinskega dela lige prvakov naprej uporabljala polavtomatski sistem za določanje prepovedanega položaja. Sistem bodo uporabili tudi prihodnji teden na tekmi evropskega superpokala.

Optični sledilni sistem so preizkušali na klubskem svetovnem prvenstvu in na lanskem arabskem pokalu. Mednarodna nogometna zveza Fifa je tudi že potrdila, da bo sistem za določanje prepovedanega položaja uporabljala tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu v Katarju.

Tehnologija sledi udom nogometašev ob pomoči kamer za televizijske prenose in drugih specializiranih kamer, ki skupaj določajo točen položaj igralcev na igrišču. To sodnikom v nekaj sekundah prinese točne informacije.

“Ta inovativni sistem bo omogočil ekipam Vara, da določijo prepovedan položaj hitreje in natančneje. To bo pripomoglo k toku tekme in konsistentnosti pri odločitvah,” je dejal Uefin šef za sodniške zadeve Roberto Rosetti. Pri Uefi so pojasnili, da so od leta 2020 izvedli 188 testov sistema.

Ta bo v Evropi prvič v uporabi 10. avgusta, ko se bosta v Helsinkih na superpokalu merila zmagovalec lige prvakov Real Madrid in zmagovalec evropske lige Eintracht Frankfurt.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button