Delo

Kaj moraš storiti, preden se podaš na pot podjetništva?

Preden se odločiš sprejeti podjetniški izziv, najdi odgovore na spodnja vprašanja.

Preden se podaš v podjetniške vode, je potrebno pomisliti na kar nekaj stvari. Kdaj lansirati produkt, kako sploh začeti in v čem si boljši od konkurence? To so glavna vprašanja, ki podjetnikom rojijo po mislih.

Podjetniška pot je veliko lažja z dobrim poslovnim partnerjem.

Tu so odgovori na tvoja vprašanja. Erin Vaughen, lastnik vinskega kluba, ki prodaja vrhunsko vino po prijaznih cenah, mladim podjetnikom vedno zastavi spodnja vprašanja.

1. Katere težave rešuješ?

Njegova zgodba se odvija okoli dobrega in kakovostnega vina, ki ga je možno kupiti prek spleta. Vendar pa so kakovostna vina pogosto opremljena s cenami, ki so za mnoge nedosegljiva. Zato je z ekipo zastavil drugačno zgodbo, cenovno bolj ugodno, a s tem nič manj kakovostno.

2. V čem se razlikuješ od konkurence?

Ali misliš na kupca? Mu ponujaš nekaj posebnega? Jim podajaš jasno sporočilo, ko zaidejo na tvojo spletno stran?

3. Ali si dosegel t.i. product market fit?

Najboljši test, ki ga lahko izvedeš, je, da postaviš pristajalno stran (ang. landing page), na kateri zbiraš elektronske naslove, na družabnih omrežjih pa oglašuješ. Tako bo večji krog ljudi spoznal tvoj izdelek in ti dal povsem objektivno mnenje o njem.

4. Zavlačuješ? Nikar!

“Moj najboljši nasvet je, da se preprosto lotite dela,” pravi Derek Hales, ustanovitelj Sleepopolisa. Zaveda se, da je bolje kot začeti z delom nenehno odlašati. Za en mesec ali celo leto. Medtem pa iskati popolno formulo, čakati na dobre pogoje na trgu in iskati pravi čas za lansiranje produkta. Čeprav so to izredno pomembni dejavniki, pa ne smejo biti razlog za zavlačevanje. Ne boj se, preprosto začni z delom in se prepusti podjetniškemu toku, svetuje.

5. Kako izbrati poslovnega partnerja?

Najdi dobrega poslovnega partnerja, se glasi nasvet Marca Prossera, ki je soustanovitelj Fit Small Business. Prepričan je, da če začne posel zgolj ena oseba, bo najverjetneje naletela na hude težave. Vse se bo pričakovalo, da stori sama. Potrebovala bo cel kup znanj in izkušenj. Zato predlaga, da se lotiš iskanja poslovnega partnerja, s katerim se bo možnost za uspeh precej povečala. “Idealno je, če najdete nekoga, s katerim ste v preteklosti že delali in ni vaš bližnji prijatelj. Mora pa imeti drugačna znanja in osebnost, kot jo imate vi. Na splošno, ne delajte sami. Najdite poslovnega partnerja.”

Več nasvetov povezanih z lastnim podjetjem lahko najdeš tukaj.

 Mladi podjetnik
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button