Okolje

V koprskem pristanišču po 10 letih opazili redko vrsto delfinov

V pristanišču v Kopru so nedavno opazili dva navadna delfina (Delphinus delphis). Gre za ogroženo vrsto delfinov, ki za razliko od velike pliskavke (Tursiops truncatus) navadno ne zahaja v Tržaški zaliv. Nazadnje so strokovnjaki to vrsto delfina v slovenskih vodah opazili pred 10 leti.

Slovensko društvo za morske sesalce Morigenos je v sodelovanju z Upravo za pomorstvo in Luko Koper ugotovilo, da gre za dve živali vrste navadni delfin. Gre za vrsto, ki je v slovenskih vodah precej redka, sredozemska populacija tega delfina pa je opredeljena kot ogrožena.

To je doslej četrti dokumentirani primer te vrste v slovenskih vodah in peti v Tržaškem zaliv. Tam je sicer stalno prisotna druga vrsta delfina velika pliskavka, so sporočili z društva.

Živali sta po prvi oceni v dobrem stanju. Bo pa potrebno še nadaljnje opazovanje, saj je pri delfinih težko zanesljivo oceniti zdravstveno stanje. Tudi zato delfinov iz pristanišča ne bodo preganjali, je pa možno, da sta si pristanišče izbrala le za začasno zatočišče ali vir plena.

STA-krog
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button