NoviceOkolje

Koala s prenažiranjem povzročila za 3000 evrov škode

Koala, poimenovana Claude je v drevesnici blizu avstralskega Brisbana z grizenjem sadik evkaliptusa povzročila več kot 3000 evrov škode. Uslužbenci rastlinjaka so v iskanju krivca za pogrizene sadike dolgo tavali v temi, naposled pa so zalotili koalo, ki je bila tako sita, da se je komaj premikala.

Uslužbenci drevesnice v bližini mesta Lismore na skrajnem severovzhodu Novega južnega Walesa so prve pogrizene sadike opazili pred nekaj meseci. “Bilo je izjemno skrivnostno,” je dogajanje za britanski BBC opisal lastnik rastlinjaka Humphrey Herington.

Več tednov se je spraševal, kdo je tat njegovih sadik. Sprva je mislil, da bi lahko bile krive pobegle koze, pomislil je tudi na oposuma. Nato pa je nekega dne vkorakal v drevesnico in zagledal koalo, ki je pojedla toliko evkaliptusa, da se še premakniti ni mogla.

“Videti je bilo, kot da je zelo sit in zadovoljen sam s seboj,” je o srečanju s Claudom povedal Herington. Gosta je odnesel na bližnje drevo, a se je koala po le nekaj dnevih spet prikradla v drevesnico. Uslužbenci okrog rastlinjaka sedaj postavljajo ograjo, ki bo koalam preprečila, da bi imele dostop do sadik evkaliptusa.

Nekaj tisoč sadik, ki jih je koala Claude pogrizel, je bilo sicer namenjenih ponovnemu pogozdovanju z evkaliptusom, saj so koale na tem območju med drugim zaradi gozdnih požarov in vse pogostejših sušnih obdobij izgubile ogromno življenjskega prostora in virov prehranjevanja. Na vzhodni obali Avstralije so od lanskega leta tudi na seznamu ogroženih živalskih vrst.

Leta 2021 so oblasti Novega južnega Walesa opozorile, da bi lahko v primeru, da nihče ne ukrepa, koale izumrle do leta 2050. Po nekaterih ocenah okoljevarstvenih skupin je v divjini le še okoli 50.000 koal, še poroča BBC.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button