KulskoNovice

Dostopovih 15: iz majhnega zraste … Mala Kuhna – Vid Jerčič

Ob 15. obletnici našega portala bomo vsak petek skozi intervju predstavili bivšega člana ali članico naše ekipe. Tokrat smo se pogovarjali Vidom Jerčičem, ki je bil med leti 2016 in 2019 naš fotograf. Pa včasih tudi snemalec in novinar - pravi multipraktik torej.

Vid prihaja iz Velenja, kjer živi še danes, v Maribor pa se je preselil v času študentskih let. Študiral je poslovno ekonomijo, “ker sem hotel biti podjetnik,” razloži. Je pa že v srednji šoli pričel gojiti tudi strast do fotografiranja in snemanja.

“Potem pa sem v 2. letniku faksa preko cimre Kaje, ki je bila takrat urednica, izvedel za Dostop,” se spominja svojih začetkov pri nas. “V tem sem videl veliko priložnost – da lahko v času študija delam s fotografskim znanjem in se je vse skupaj kar nekako poklop’lo.” In ostalo je zgodovina.

vid jerčič
Dobili smo se na Štuku, ki je bil tista tri leta njegova dnevna soba. Baje, da se od takrat ni kaj dosti spremenilo.

Če je bila žurka dobra, je bilo zjutraj težje zrihtat stvari

“Dostop je bila zame taka idealna stvar, da sem lahko malo kombiniral: nekaj delal, nekaj zaslužil, se zraven imel fajn, spoznal veliko ljudi – same dobre stvari,” nam pove. Nasploh, pravi, da so bila študentska leta zanj zelo lep čas, čeprav je bilo včasih tudi naporno.

Pa niti ne v smislu študija, ampak predvsem, ko se je žurka, na kateri je delal, zalomila in so bile fotografije oddane nekoliko kasneje. “Vedno je bil izziv zjutraj pravočasno zrihtat’ stvari, sploh, ko je bila dobra žurka,” s smehom pove o anekdotah iz časa na Dostopu. Ampak tudi to je del izkušnje študentskega dela pri nas.

dostop.si, vid
Vid s takratno ekipo (stojijo Lucija, Klara, Miha, Nejc in Kaja, spodaj Urška).

Iz majhne kuhinje nastane Mala kuhna

Danes je še vedno močno vpet v fotografijo, čeprav prizna, da je “v bistvu 80 % mojega dela prodajanje, klicanje, mejli, pošiljanje ponudb, 20 % pa je dejansko fotografiranja in produkcije.” Skupaj s prijateljem Andrejem sta namreč ustvarila food blog Mala Kuhna, iz katerega se je nato razvilo podjetje. Začela sta s snemanjem receptov, fotografiranjem hrane, zdaj pa se ukvarjata predvsem s produktno fotografijo in promocijskimi videi za različne naročnike.

Kako pa se njegovo današnje delo razlikuje od dela na Dostopu, torej reportažne fotografije? “Osnovna razlika je že pristop do fotografije. Ko delaš reportažo, moraš biti fleksibilen, se prilagoditi tempu dogajanja, urniku svetlobi, ljudem, ki so tam.” Sedaj, ko se ukvarja predvsem s produktno fotografijo, pa sam prilagaja sceno, produkt, svetlobo, da mu maksimalno ustreza.

Mala Kuhna je nastala še v študentskih časih, ko je, kot samo ime pove, to dejansko bila mala kuhinja. Prav poznanstva in ljudi, ki jih je spoznal, Vid izpostavlja kot največjo zapuščino, ki jo je dobil od Dostopa. “Veliko poznanstev mi je še kasneje prišlo prav,” razloži.

Urška JAKOPIN
Facebook

Urška Jakopin

Urednica

Sorodni članki

Back to top button