Kulsko

Prodaja vinilk prvič po več kot 30 letih presegla prihodke zgoščenk

Prvič po 80-ih letih minulega stoletja je prodaja vinilnih albumov v ZDA prekosila prodajo zgoščenk, kažejo podatki Združenja ameriške diskografske industrije (RIAA). Ljubitelji glasbe so za gramofonske plošče odšteli skoraj 200 milijonov evrov, za zgoščenke pa manj kot 110 milijonov evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prodaja vinilnih albumov je doprinesla 62 odstotkov vseh prihodkov fizičnih glasbenih medijev, ki so v primerjavi z lanskim letom sicer padli za 23 odstotkov. RIAA je kot razlog za upad navedla koronavirusno zaprtje glasbenih prizorišč in trgovin.

Za ponovno oživitev prodaje vinilk so že leta zaslužni zbiratelji in hipsterji, plošče pa še naprej ostajajo tržna niša. Po podatkih RIAA je spletno predvajanje glasbe namreč prineslo 85 odstotkov prihodkov v prvi polovici letošnjega leta. Takrat je namreč večina Američanov zaradi covida-19 ostala doma.

V tem času so zaslužki od predvajanja glasbe prek spleta narasli za 12 odstotkov na dobre štiri milijarde evrov. Uporabniki glasbenih platform so bili namreč v prvih šestih mesecih letošnjega leta bolj pripravljeni plačati za naročniška razmerja.

Število plačljivih naročnin na storitvah Spotify, Apple Music, Amazon in podobnih je poskočilo na 72 milijonov. To je kar je 24 odstotkov več kot v prvi polovici lanskega leta, še piše AFP.

 

 STA
Pixabay

Tagi

Uredništvo DOSTOP.si

Administrator portala DOSTOP.si.

Sorodni članki

Back to top button
Close
Close