KulskoSpekterŽivljenjski slog

Izolacija seksi delov telesa

Vstopim v udoben predprostor in čakam, da bo ura 20.00, da se začne trening plesa reggaeton. Čez nekaj minut izza vrat pokuka simpatična učiteljica Tjaša Krajnc, ki pleše že vrsto let in reggaeton zares obvlada.

Povabi me, da se tudi sama preizkusim, vendar se takrat še ne zavedam, čemu sem pravkar prikimala. To je bil »ja« eni uri treninga energičnega plesa, izoliranemu in gibčnemu premikanju telesa, odlični glasbi in super družbi.

 

Regga kaj?

Reggaeton je latinskoameriški ples, ki se je razvil skupaj z glasbo reggaeton. Tako glasba kot ples izvirata iz Paname, pozneje sta doživela velik razcvet tudi v Portoriku in drugih latinskoameriških državah. Glasba je mešanica španskega rapa in jamajškega reggaeja, njeni začetki pa segajo v devetdeseta. Pri plesu najdemo kombinacijo trebušnih in afriških plesov ter dele hiphopa in jazza.

Ples se širi po vsem svetu in v zadnjih nekaj letih postaja vse bolj priljubljen tudi pri nas. V Slovenijo ga je pripeljala Kristina Sicherl – Krista, potem ko ga je prvič videla na kongresu salse v Parizu. Njena učenka je bila tudi Tjaša Krajnc, ki danes vodi svojo skupino plesalcev reggaetona v Plesno vadbenem centru S v Mariboru, še vedno pa je tudi redna udeleženka na kongresih in delavnicah po vsem svetu. Pravi namreč, da »se reggaeton ples s časom spreminja in nadgrajuje, zato je temu treba slediti«.

Glasba je izjemno energična, k zapeljivim gibom vabi tudi najbolj sramežljive boke. Ples je primeren prav za vse. Na treningu sem se pridružila zelo zanimivi skupini žensk in moških najrazličnejših starosti, od mladih študentk do nekoliko starejših, vendar po srcu še vedno mladih moških. »Cel dan sedim za računalnikom, zgornji del telesa imam popolnoma zategnjen in zdi se mi, da je reggaeton ples kot nalašč, da sprosti vso to mojo napetost v ramenih,« mi med krajšim odmorom prišepne »soplesalka«.

»Ker biti fit in seksi ni isto …«

 

Ta dobra izolacija

To je ples, ki se pleše solo, zato pravih soplesalcev ni. Treningi potekajo tako, da plesalci plešejo vzdolž stene, ki je v celoti prekrita z ogledali. Predhodno znanje ni potrebno, reggaeton pa je tako kot vsi drugi plesi šport in iz pridobljene izkušnje vam lahko potrdim, da se boste na treningu zares dobro spotili.

S treningi lahko izboljšate svojo gibljivost, pridobite večji nadzor nad svojim telesom, več samozavesti in se hkrati sprostite, zabavate in družite. Trening bo s svojo visoko intenzivnostjo močno vplival tudi na vašo koordinacijo in kondicijo, pridobili boste ravnotežje in tudi nekaj moči.

Trenerka Tjaša mi pove, da gre pri plesu za izolacijo zgornjih – predvsem ramen in prsi – ter spodnjih delov telesa – bokov in zadnjice. Ob vadbi se naučimo, kako te dele izolirati in jih premikati v vseh razsežnostih. Najboljše od vsega pa je, da gibe lahko ob pravi glasbi uporabimo tudi na plesišču in v klubih.

Naj te ne skrbi velikost zadnjice, »twerkanje« je primerno za vse velikosti.
Naj te ne skrbi velikost zadnjice, »twerkanje« je primerno za vse velikosti.

 

Stoletje ritk

Ko govorimo o izolaciji spodnjih delov telesa, pomislimo na ritko, in kaj je bolj atraktivnega kot pa dober novi »twerk«? Pravzaprav izraz »twerkanje« tudi v slovenščini ni več tuj, vse bolj pa se uveljavlja na prizoriščih zunaj nočnih klubov. Plesalci in plesalke so ga iz klubov preselili v telovadnice in na plesišča.

V fitnesu na Gorenjskem sem spoznala Aleksandro Vojnović, ki je začela treninge TWERKisha kot samostojnega plesa. »V Sloveniji poznamo veliko plesov, ki vsebujejo ‘twerkanje’ kot element, kot sam ples pa še ne. Po svetu že obstajajo tudi tekmovanja v ‘twerkanju’, vendar meni tovrstna tekmovanja niso všeč, zato sem svojo verzijo ustvarila na bolj športen način,« pravi simpatična plesalka.

Pri ‘twerkanju’ gre torej za gib, ki ga lahko vključimo tudi v številne druge moderne plese. Aleksandrini treningi so sestavljeni iz ogrevanja, pri katerem je poudarek na medeničnem delu, nato nekaj vaj za moč, sledi aerobni del vadbe s koreografijo ‘twerk’ elementov ter na koncu ohlajanje in raztezanje. Pri vadbi so najbolj aktivne spodnje trebušne mišice, hrbtne mišice ter seveda ritne in stegenske mišice.

»Privlačimo to, kar smo, ne tisto, kar si želimo.«

 

Na terapiji

Aleksandri je bilo ‘twerkanje’ takoj všeč, pravi, da je vrsto let trenirala najrazličnejše plese, sedaj pa je sama postala trenerka. Uživa v svojem delu in ima visoke ambicije. Ples mi je predstavila tudi iz drugega zornega kota, na katerega prej nisem niti pomislila. »Ta ples bi bil lahko tudi neke vrste športna terapija za dekleta z nizko samopodobo,« pravi, in to na neki način želi tudi doseči.

Pri svojem delu opaža, da imajo dekleta težave z gledanjem samih sebe v ogledalu in težave z dotikanjem svojega telesa. »Punce bi se morale sprostiti in uživati v svojem telesu, ‘twerkanje’ lahko izkoristijo kot orodje za dvig samozavesti in pridobitev boljše samopodobe,« še razmišlja Aleksandra.

Vsi plesi tako krepijo telo kot tudi duha in pozitivno vplivajo na vaše razpoloženje. Najboljše pri njih je, da znanje poleg na tekmovanjih lahko uporabite tudi v zasebnem življenju, na plesiščih in v klubih, kjer lahko samozavestno pokažete svoje atribute.

 

Ostalo vsebino iz revije Spekter, marec 2018 lahko najdeš v spletni čitalnici.

 

 

https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/pisec.JPG?w=780Nika BLAGNE
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780osebni arhiv Aleksandra VOJNOVIĆ

User Rating: 5 ( 1 votes)

Sorodni članki

Back to top button