Tehnologija

Omrežje 5G prinaša mnogo novosti in izzivov

Mobilna omrežja pete generacije (5G) ne bodo spremenila zgolj mobilne industrije ampak celoten svet, so prepričani razvijalci nove tehnologije.

Zaradi hitrosti povezav, ki naj bi bile do desetkrat hitrejše od 4G, bodo ta omogočila razvojne preboje v vseh porah družbe. Omogočen bo razvoj avtonomnih vozil in medicine, tehnologije navidezne in obogatene resničnosti ter kmetijstvo. Kar bo posledično omogočilo nove prebojne rešitve, je prepričan Chaobin Yang, direktor naprav 5G pri Huaweiu.

Omrežje 5G je testiralo ali vzpostavilo že skoraj 300 mobilnih operaterjev.

Doslej je tehnologijo 5G testiralo ali vzpostavilo že skoraj 300 mobilnih operaterjev, 39 pa jih je napovedalo ali že vzpostavilo komercialno omrežje.

Poleg razvojnega preboja pa nova tehnologija omogoča tudi lažjo in cenejšo povezanost. Z omrežji naslednje generacije bodo lahko omogočili hitrejši dostop do interneta tudi na odročnejših področjih.

V Avstriji so pri podjetju Magenta Telekom zato omrežje namesto v urbanih središčih, kot v preteklosti, začeli postavljati na podeželju. S temo so omogočili hitrosti prenosa nad 1 GB na sekundo po celotni državi in Avstrijo popolnoma povezali.

Novi družbeni izzivi omrežja

Ljudje bodo morali sprejeti določene spremembe, ki jih niso vajeni, kot je večkratna menjava poklica. Ob tem nekateri opozarjajo tudi na nevarnosti elektromagnetskega sevanja, ki naj bi se s postavitvijo omrežij 5G precej povečalo, saj bodo ta zahtevala precej več anten kot mobilna omrežja prejšnjih generacij.

A frekvence, na katerih bodo delovala omrežja 5G, so znotraj območja, ki ga v svojih smernicah za visoke frekvence (100 kHz – 300 GHz) omenja Mednarodna komisija za neionizirna sevanja (ICNIRP), in naj tako sevanje ne bi bilo bolj škodljivo od sevanja trenutnih omrežij.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa je leta 2014 zapisala, da doslej ni bilo dokazano, da bi uporaba mobilnih telefonov povzročala zdravstvene težave, čeprav je radijsko valovanje označila za morebiti kancerogeno, enako kot vloženo zelenjavo ali puder za telo.

 

 STA
 Unsplash

Sorodni članki

Back to top button