Kulsko

V ZDA storili prvi korak k ukinitvi premikanja ure na zimski čas

Ameriški senat je v torek soglasno potrdil predlog zakona, s katerim bi bil nedeljski prehod na poletni čas zadnje premikanje ure v ZDA. Odslej naj bi v ZDA veljal zgolj poletni čas. Večina senatorjev se povsem strinja, da ni smiselno pozimi dodatno skrajševati že tako kratke dneve.

Predlog ukinitve premikanja ure na zimski čas mora sicer potrditi tudi predstavniški dom, na koncu pa je potreben še podpis predsednika ZDA Josepha Bidna. Predsednica predstavniškega doma demokratka Nancy Pelosi je že napovedala, da bodo predlog senata pozorno preučili.

Predlog zakona je v postopek vložil republikanec Marco Rubio in ga poimenoval zakon o zaščiti sončne svetlobe. “Po novem ne bomo več ponavljali te neumnosti s spreminjanjem časa,” je dejal Rubio. Nekaj pomislekov so imeli senatorji iz severnih mrzlih držav, kjer se bodo morali otroci pozimi zbujati v še bolj trdni temi kot sicer, a na koncu predlogu v senatu ni nasprotoval nihče.

Večina Američanov se sicer s pobudo ukinitve premikanja ure strinja. “Američani želijo več sonca in manj depresije,” je izjavila demokratska senatorka iz Washingtona Patty Murray.

STA
Unsplash

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button