KulskoŠport

[INTERVJU] Formula Študent Maribor: kreativnost, hitrost in preciznost

Vse skupaj se je začelo že dolgo nazaj, ko so se nadobudni študenti odločili, da želijo svoje vizije preoblikovati v prakso. Takrat je nastala Formula Študent, ekipa pa se danes imenuje tudi UNI Maribor Grand Prix Engineering. Kaj sploh je študentska formula? Kdo so fantje in dekleta, ki sestavljajo pridno delovno ekipo? Kam vse jih je (ali jih še bo) zanesla pot?

Projekt Formula Študent obstaja že od leta 1999, leta 2010 se je ekipa preimenovala v Grand Prix Engineering, ki ga nosijo še danes. Ideja takratnih študentov je bila preprosta: združiti svoje interese in oblikovati izdelek, na katerega bodo ponosni. To idejo nadaljuje tudi trenutna ekipa 49 študentov, ki brez težav izkazujejo svojo delavnost in pridnost.

Lahko bi rekli, da se mladi študentje dobro zavedajo pregovora »brez nuje se še čevelj ne obuje«. Vedo namreč, da bodo do želenega cilja prišli le z veliko trdega dela in visoko preciznostjo. Formula se nikakor ne bo sestavila in oblikovala sama! Za njeno delovanje se bodo morali potruditi. Z veseljem povedo tudi, da je skoraj vse, kar lahko vidimo na številnih objavljenih slikah, njihovo delo. Obliko, tehnične karakteristike, izgled in razvoj formule določijo sami, potem pa se ta ideja tudi izvede.

Kako dolgo traja projekt proizvajanja formule? Kakšne rezultate te formule dosegajo na tekmovanjih? Kako potekajo tekmovanja? Vsa ta vprašanja in še mnogo drugih sem postavila našim študentom inženirjem. Kaj so mi povedali?

Kako je sestavljena Formula Študent?

Za nekaj osnovnih informacij sem prosila Patrika Gnusa, ki nam je na kratko predstavil sestavo študentske formule. »Sama formula se deli na sklope. Obstaja sklop šasija, tukaj gre za ogrodje samega dirkalnika. Sledi sklop aerodinamika, sklop marketing, sklop podvozje in še t. i. elektro-sklop,« je povedal. Vsak sklop ima tudi vodjo, pod vodjo pa so novi ali že obstoječi člani. Ti delujejo pod njegovim mentorstvom in aktivno doprinašajo k sooblikovanju formule.

Študentje ponosno povedo tudi, da so motor z notranjim izgorevanjem letos zamenjali za takega na električni pogon. Aktivno pa se že pripravljajo tudi na tekmovanja, ki sledijo v naslednjih mesecih. »Gremo na tri tekmovanja: v Švico, na Češko in na Hrvaško. Pred tem se bomo udeležili tudi predtekmovanja, kjer bodo potekali pregledi formul,« je povedal Patrik.

Fantje in dekleta se že pridno in marljivo pripravljajo na sledeča tekmovanja.

Izkušnje že imajo!

Ekipa Grand Prix Engineering nenehno potuje po Evropi. Obiskali so že Anglijo, Nizozemsko, Avstrijo, Nemčijo, Španijo, Hrvaško … »Udeležujemo se aktualnih dirk, samih tekmovanj po Evropi je okoli 9–10,« je povedal Patrik.

Seveda nas zanima tudi, kakšna so ta tekmovanja? »Tekmovanja se delijo na statične in dinamične discipline. Statične discipline so engineering & design, cost report, scrutineering in business plan. Dinamične discipline so pospeševanje, skid pad, avto cross in endurance,« je povedal Patrik. Poudaril pa je tudi, da je scrutineering nujno pomemben za sodelovanje na tekmovanju. Gre namreč za tehnične in varnostne preglede formule.

Dela je veliko, a poplača se!

Včasih ne gre vse tako, kakor bi moralo

Po pogovoru s Patrikom sem spoznala, da se včasih pojavijo tudi težave. Ko že govorimo o pomembnosti scrutineeringa, kaj se zgodi, če zanj zmanjka časa? »Pregled opraviš pred tekmovanjem. Če nekaj ni v redu, ti ostane čas, da to popraviš. Na tekmovanju na Hrvaškem nam je zmanjkal dan in na koncu smo opazovali druge, kako vozijo,« je povedal Patrik.

V šali (a tudi za res) pa sem vprašala še, kako poimenujejo svoje formule. Po toliko vloženega dela si ta definitivno zasluži ime. »Formula dobi ime, ko je izdelana. To je takrat, ko se usedemo, pogledamo avte, odpremo pir …« Patrik nam je povedal, da o imenih poteka glasovanje. Zanimivo pa je, da je večina imen za formule ženskih! »Imeli smo Lano, Shakiro, Eli … Formula, ki ne uspe, pa dobi moško ime. Imamo tudi Damjana,« se je pohecal Patrik.

Študentje na tekmovanjih tekmujejo proti drugim Evropskim in svetovnim univerzam.

Bi se pridružil tudi ti?

Ključ do dobrih rezultatov je vsekakor ekipno sodelovanje. Pomembni so tudi vsi ostali notranji ali zunanji dejavniki. Ekipa recimo aktivno išče sponzorje. »Ekipa se preživlja s pomočjo sponzorjev,« povedo. »Fakultete nas podprejo z določeno količino financ, ki pa vsekakor ne zadošča.« Vsi pa se lahko strinjamo da se študentska kreativnost mora podpirati.

Formula Študent sprejema tudi nove člane! Lahko se pridružijo prav vsi, ki bi z veseljem sodelovali pri izgradnji in oblikovanju formul.

Za delo ne potrebuješ izkušenj ali predznanja, imeti moraš le voljo!

Študentsko formulo pa lahko bolje spoznate tudi v članku iz leta 2020.

Iva KNEZ
UNI Maribor GPE

Iva Knez

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button