KulskoZdravje

Magično zdravilo proti mačku? Morda obstaja rešitev: Myrkl

Kaj, če bi obstajalo zdravilo, ki bi preprečilo, da se drugo jutro zbudiš z velikim glavobolom? Morda se je znanosti končno posrečilo ustvariti nekaj podobnega.

Probiotično zdravilo, ki zmanjša absorpcijo alkohola

Švedsko podjetje De Faire Medical je ustvarilo kapsule Myrkl, probiotično zdravilo, ki naj bi pomagalo pri premagovanju alkoholnega mačka. Čeprav so zdravilo mediji označili kot “tablete proti mačku”, pa podjetje tablete oglašuje zelo previdno. Pravijo, da je namen Myrkl zdravila, da pomaga “zmernim pivcem, da se naslednje jutro počutijo najboljše”.

Vsebujejo sestavine, ki presnavljajo alkohol v ogljikov dioksid in vodo v prebavnem traktu. S tem zmanjšajo količino alkohola, ki ga absorbira kri. Podjetje navaja, da tableta razgradi “do 70 odstotkov alkohola, popitega v 60 minutah”.

Myrkl tablete so bile razprodane že en teden pred uradno prodajo v Veliki Britaniji. Škatla 30 tablet stane 30 funtov, trenutno pa jih pošiljajo le v določene države Evropske unije, med katerimi ni Slovenije. So pa tako ali tako razprodane, zato boš moral nanje še nekaj časa počakati.

Ali Myrkl zares ozdravi mačka?

Še nobena študija ni potrdila, da bi se lahko s čim borili proti mačku. Če se morda poslužuješ kakršnihkoli domačih zdravil, naj te razočaramo – naredile ne bodo popolnoma nič. Se pa raziskovanje alkoholnega mačka šele uveljavlja. Težko je namreč natančno izmeriti, kdaj se maček začne ali konča in kaj vse prispeva, da si drugo jutro kot izžeta krpa.

Raziskave se zato opirajo na samoporočanje udeležencev. Ponavadi morajo sodelujoči na lestvici od 1 do 10 oceniti, kako zmačkani se počutijo in v kolikšni meri občutijo spremljajoče simptome. Ti so največkrat definirani kot utrujenost, žeja, razdražljivost, depresija, znojenje in motnje spanja.

V slepi študiji s 24 sodelujočimi so preverjali tudi delovanje Myrkl kapsul. Ugotovili so, da se je udeleženim po enem tednu uživanja kapsul bistveno zmanjšala absorpcija alkohola v kri, v primerjavi s testno skupino, ki je dobila placebo. Vendar pa to še ne pomeni, da je Myrkl rešitev proti mačku. Uradno ga proizvajalec niti ne predstavlja kot rešitev za jutra po alkoholnih zabavah. Pravzaprav v študiji, ki so jo opravili, niti enkrat niso omenili besede maček.

Ideja Myrkla je torej, da boš manj zmačkan, ker boš absorbiral manj alkohola oz. boš manj pijan.

Pa se nakup splača?

Novinar Guardiana, Tim Dowling, je tablete testiral štiri dni. Priporočen odmerek sta dve kapsuli, ki ju vzameš 1 do 12 ur pred uživanjem alkohola. Dowling po štirih dneh uporabe sicer že drugo jutro ni čutil nekih posebnih posledic pretiranega pijančevanja, vendar je kljub temu zaključil, da je bil njegov eksperiment nepopoln.

Morda se vseeno splača poskusiti. Moramo pa opozoriti, da kapsule niso rešitev za prekomerno pitje alkohola – namenjene so le zmerni uporabi in socialnemu pitju kozarčka ali dveh.

Uredništvo DOSTOP.si / UJ
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button