Kulsko

Zakaj je število serijskih morilcev v zadnjih letih drastično upadlo?

Število serijskih morilcev se zmanjšuje, potem ko je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja doseglo vrhunec, je pokazala vodilna svetovna zbirka podatkov o serijskih morilcih.

V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je učitelj forenzične psihologije na univerzi Radford svojemu razredu zastavil nalogo: izdelati profil serijskih morilcev, ki bi vključeval časovni razpored njihovih umorov, njihovo življenjsko pot, osnovne demografske podatke in informacije o njihovih zločinih. Sčasoma so bili podatki preneseni v podatkovno zbirko, ki je postala samostojen projekt posodabljanja in vzdrževanja najobsežnejše podatkovne zbirke o serijskih morilcih v preteklih letih.

ZDA znova na prvem mestu

V Združenih državah Amerike je na primer od leta 1900 zabeleženih največ serijskih morilcev, in sicer 3613. To je 67 odstotkov vseh serijskih morilcev na svetu v državi s 4,35 odstotkov svetovnega prebivalstva. Naslednja po številu je Anglija s 167, sledijo ji Japonska (137), Južna Afrika (123), Indija (121) in Kanada (119). To so edine druge države, v katerih je bilo v podatkovni zbirki identificiranih več kot 100 serijskih morilcev.

ZDA še vedno beleži največje število serijskih morilcev. Na drugem mestu ji sledi Anglija, za njima pa Japonska in Južna Afrika.

Moški so z Marsa, ženske so z Venere

Od začetka zbiranja podatkov leta 1900 je bilo približno 11 odstotkov serijskih morilk žensk, pri čemer se delež serijskih morilk v primerjavi z morilci z leti zmanjšuje. Serijske morilke so pogosteje uporabljale strup kot serijski morilci, njihov glavni motiv pa je bila finančna korist. Moški serijski morilci pa so pogosteje ubijali zaradi lastnega užitka in so pogosteje svoje žrtve streljali ali dušili.

Tudi tokrat nastajajo razlike med moškimi in ženskami. Priljubljeno ubijalsko sredstvo med ženskami je strup, medtem ko je med moškimi streljanje.

Nenaden upad

Nenavadno je, da podatki kažejo na upad števila umorov, ki so jih storili serijski morilci v Združenih državah Amerike od vrhunca v osemdesetih letih prejšnjega stoletja (samo leta 1987 so bile umorjene 404 žrtve). Od takrat se je število serijskih morilcev močno zmanjšalo, saj je v 90. letih prejšnjega stoletja 138 morilcev ubilo dve ali več žrtev, 89 pa tri ali več. V obdobju 2010-2018 (zadnje leto s popolnimi podatki v podatkovni zbirki ob zadnji posodobitvi) je bilo v teh letih 43 serijskih morilcev, ki so ubili dve ali več žrtev, in 23, ki so ubili tri ali več žrtev.

Število serijskih morilcev je v primerjavi z 80. leti občutno padlo. Če jih je bilo v 90. zabeleženih skoraj 200, je število v zadnjih letih precej nižje.

Morebitni razlogi?

Raziskovalci menijo, da je ta upad posledica več dejavnikov. Deloma bi lahko bil razlog za zmanjšanje števila morilcev tudi v tem, da je zaradi boljšega odkrivanja s strani organov pregona manj verjetno, da bodo serijski morilci ostali neodkriti. Običajno jih ujamejo še preden izpolnijo definicijo serijskega morilca. Zmanjšalo se je tudi število priložnosti za izkušene serijske morilce in potencialne serijske morilce, ki iščejo svojo prvo žrtev. Z upadom štopanja pa so se zmanjšale tudi priložnosti.

DOSTOP.si / MB
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button