KulskoKultura

10 novih besed, ki so bile v letu 2023 dodane v Oxford English Dictionary

Oxford English Dictionary je tudi letos v slovar dodal nabor zanimivih besed, ki so se začele pojavljati v lanskem letu in so bile tako popularne, da so si letos zaslužile svoje mesto v slovarju. Slovenci pa smo prav tako že izbrali besedo leta: gasilec.

Leksikografi Oxford English Dictionary (OED) vsako leto posodobijo prestižni slovar z novimi besedami. Leta 2022 je bilo dodanih več kot 650 novih besed, od slengovskih in tehničnih izrazov do poljudne psihologije. Nekatere besede, ki so jih odkrili jezikoslovni strokovnjaki, so arhaične, druge pa so novi zapisi za obstoječe besede.

1. Agrivoltaics

Definicija: Hkratna uporaba zemljišča za kmetovanje in proizvodnjo električne energije s fotonapetostnimi sončnimi kolektorji.

2. CODA

Definicija: Oseba, ki ima enega ali več gluhih ali naglušnih staršev ali skrbnikov.

Oxford English Dictionary vsako leto izbere nove in zanimive besede, ki se na tak ali drugačen način razvijejo v pogovoru, in jih doda v slovar.

3. Crash Diet

Definicija: Dieta, katere namen je zelo hitra izguba telesne teže s strogim omejevanjem vnosa kalorij v razmeroma kratkem času.

4. Dap

Definicija: Običajna gesta pozdrava, priznanja ali potrditve, ki običajno vključuje udarjanje z dlanmi, udarjanje s pestmi ali tleskanje s prsti.

5. Final Girl

Definicija: Osnovni ženski lik (ponavadi v grozljvkah), ki preživi, da bi premagal zlo ali se mu izognil, potem ko so bili drugi liki ubiti, in je običajno prikazan kot inteligenten, resen, previden in čeden.

6. Mononym

Definicija: Enoslovno ime (običajno ime ali vzdevek), po katerem je nekdo znan, zlasti zvezdnik.

Med mononyme sodijo imena zvezdnikov, kot so Madonna, Elvis, Pelé in celo Platon.

7. Parasocial

Definicija: Označuje odnos, za katerega je značilen enostranski občutek bližine, ki ga gledalec, oboževalec ali sledilec čuti do znane ali ugledne osebnosti (običajno medijske zvezde). Pri tem sledilec ali oboževalec (lažno) meni, da pozna zvezdo kot prijatelja.

8. Porch Pirate

Definicija: Oseba, ki ukrade dostavljene pakete, ki so ostali brez nadzora pred domom prejemnika.

9. Superyacht

Definicija: Izjemno velika ali močna jahta. Tista, ki je ekstravagantno razkošna in se uporablja za križarjenje.

10. Textspeak

Definicija: Jezik, značilen za sms-e in druge oblike elektronskega komuniciranja, pogosto sestavljen iz kratic, okrajšav, emojijev, itd.

Dandanes že vsakdo uporablja textspeak. Težko je najti mlajšo osebo, ki v njem ne bi bila zverzirana, še posebej ne v uporabi emojijev.

Slovenija pa je tudi letos glasovala za besedo leta. Med nominiranci so se znašle besede vojna, svoboda, predator, povzemalnik, predsednica, supervolilno leto, femicid, draginja, gasilec, energent in bot. Krono za besedo leta 2022 pa je odnesla beseda gasilec. Zvesto sta ji sledili besedi svoboda, ki je zasedla drugo mesto, in draginja, ki ji je pripadalo tretje.

DOSTOP.si / MB
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button